W Zespole Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu odbyła się profilaktyczna akcja „Jem drugie śniadanie” poświęcona zdrowemu odżywianiu.
Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po długiej przerwie nocnej. Powinno być spożywane codziennie, przed wyjściem do szkoły czy pracy, w ciągu godziny od przebudzenia. Pierwsze śniadanie jest ważnym elementem racjonalnego odżywiania. Powinno zawierać produkty z co najmniej trzech grup żywności zawartych w Piramidzie Zdrowego Żywienia rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Dlatego w Zespole Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu w ramach Szkolnego Programu Wychowawczo-Profilaktycznego w zeszłym tygodniu (wtorek – 4 października) odbyła się akcja kształtująca nawyki prozdrowotne „ Jem drugie śniadanie”. Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia pod czujnym okiem opiekunów sporządzili zdrowe, pełnowartościowe i pyszne kanapki na wspólne szkolne śniadanie, które odbyło się na długiej przerwie. Następnie wychowawcy przeprowadzili lekcje promujące zasady zdrowego odżywiania.
– Pamiętajmy, iż każdy z nas musi odżywiać się regularnie i zdrowo – podkreśla Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodów w Zespole Szkół nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu. – Posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. Sprzyja to zdrowiu, dobremu samopoczuciu, dyspozycji do nauki i pracy.
(Szyw), fot. ZS3
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie