Dwadzieścia gęsich tuszek powędruje w sobotę do naszych czytelników, którzy w miniony czwartek jako pierwsi się do nas dodzwonili i odpowiedzieli na konkursowe pytanie. Zainteresowanie konkursem przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania.
Odpowiedź na pytanie: czym jest gęsi pipek, nie nastręczała naszym czytelnikom żadnego problemu. Ze względu na liczbę osób które we wskazanych godzinach próbowały się do nas dodzwonić, chwile po godz. 12 linia telefoniczna została na jakiś czas zablokowana.
Oto lista zwycięzców konkursu Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu oraz tygodnika CGD: Renata Bielewicz-Jankowska, Zygmunt Błaszczyk, Karolina Czechowska, Henryk Haidka, Andrzej Grabowski, Maria Jagielska, Patrycja Juszczak, Robert Kuciński, Danuta Miedzianowska, Przemysław Osiński, Zdzisław Sokołowski, Patrycja Stawska, Adam Stawski, Anna Szefler, Zofia Tomczyk, Genowefa Wiśniewska, Witold Wiwatowski, Bogumiła Złotowska, Józef Złotowski, Monika Żydziak.
Szczęśliwcy odbiorą tuszki w sobotę, 7 listopada, na ul. Rynek w Golubiu-Dobrzyniu (starówka) od 9:30 do 10.00.
Ale to nie koniec gęsinowych atrakcji w regionie. Kto przygotuje gęś na obiad 11 listopada i sporządzi relację z rodzinnego świętowania, może wygrać atrakcyjne nagrody. Są też zmagania plastyczne skierowane do najmłodszych pod hasłem „Gęś w podróży po Kujawach i Pomorzu”. Szczegóły konkursów i regulaminy na stronie www.kujawsko-pomorskie.pl.
10 i 11 listopada warto odwiedzić Przysiek i największy w Polsce jarmark gęsiny (godz. 10-17). We wtorek z pokazem kulinarnym wystąpi kucharz, dziennikarz kulinarny i właściciel restauracji w Warszawie Tomasz Jakubiak. Dzień później pomysły na potrawy z gęsiny i sposoby jej przyrządzania zdradzi autorka „Kuchennych rewolucji" Magda Gessler.
Pokazy kulinarne będę jednak tylko jedną z wielu atrakcji imprezy. Przede wszystkim festiwal to możliwość kupienia świeżej gęsiny i wyrobów z mięsa gęsi od sprawdzonych producentów i przetwórców. Wśród wystawców znajdą się zarówno wielcy producenci, jak i małe, rodzinne gospodarstwa, produkujące gęsinę.
Przez dwa dni potrawy i przekąski z gęsiny oferować będzie karczma gęsinowa, gdzie degustacji towarzyszyć ma muzyka na żywo. Poza tym organizatorzy przygotowali atrakcyjny program artystyczny i edukacyjny dla dzieci. Nie zabraknie również konkursu dla dorosłych.
W czasie festiwalu w tym roku po raz pierwszy odbędzie się Gala Gęsiny, czyli wręczenie Złotych Półgęsków – nagród dla najlepszych produktów z gęsiny raz dla autorów najlepszych przepisów kulinarnych.
Szczegóły imprezy można znaleźć na stronie internetowej czasnagesine.pl. Tam też znajduje się lista restauracji i gospodarstw agroturystycznych, które swoim gościom oferują potrawy z gęsiny.
W ramach akcji „Gęsina na św. Marcina" ogłoszono również konkurs dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny. Żeby wziąć w nim udział, wystarczy być pełnoletnim posiadaczem wymienionej karty i do 20 listopada wysłać na adres konkurs@czasnagesine.pl lub pocztą na adres SOS MUSIC, ul. Jagiellońska 20/1, 87-100 Toruń z dopiskiem „Konkurs dla dużych rodzin” menu uroczystego obiadu rodzinnego, w którym składnikiem głównym przynajmniej jednej z potraw będzie gęsina. Dodatkowo można przesłać również zdjęcie wykonanej potrawy oraz propozycję dekoracji stołu, choć nie jest to warunek wzięcia udziału w konkursie. Do wygrania jest 10 voucherów o wartości 500 zł na weekendowy pobyt w jednym z biorących udział w akcji gospodarstw agroturystycznych w województwie kujawsko-pomorskim. Szczegółowy regulamin konkursu również znajduje się na stronie czasnagesine.pl.
(red.)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie