Trzydzieści gęsi od marszałka województwa Piotra Całbeckiego trafiło w ręce mieszkańców powiatu golubsko-dobrzyńskiego. Połowę z tej puli wygrali Czytelnicy CGD.
Marszałek gotował ostatnio gęsinę na golubskim zamku pod czujnym okiem Karola Okrasy. Panowie przygotowali zapiekankę ziemniaczaną z gęsią szyją i ziołami (przepis w ramce poniżej). A jak gęsinę przygotują obdarowani nią mieszkańcy Golubia-Dobrzynia?
– Mam już gotowy farsz. Mięso mielone, grzyby, troszkę rodzynek, śliwek, jabłuszko – mówi Agata Walczak z Golubia-Dobrzynia. – Zrobiłam go wcześniej, by się wszystko ładnie przegryzło – mówi. To nie jest pierwsza gęś pani Agaty. – Zawsze startuję w konkursie pana marszałka. Ale powiem szczerze, że w tej edycji gęsi są naprawdę wielkie. Moja waży prawie 5,5 kg. Mam taką zasadę, że piekę gęś tyle godzin, ile ona waży, więc ta w piekarniku spędzi minimum pięć.
– Mój przepis to pieczona gęś nadziewana jabłkami z mnóstwem ziół i przypraw. Dzięki jabłkom jest soczysta, a ziołom aromatyczna – zdradza swój przepis Hann Elzanowska z Olszówki.
– Gęś jest tak duża, że postanowiłam ją poporcjować. Przygotuję i pieczyste, i zupę – mówi Maria Skrobiszewska z Białkowa, której konkursowy wiersz tak spodobał się kapitule, że wygrała gęś.
Marszałek zapowiada ciąg dalszy. Wygrać można vouchery upominkowe. Wystarczy przysłać relację z rodzinnego obiadu z gęsiną w roli głównej. Szczegóły na stronie: www.kujawsko-pomorskie.pl.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 gęsie szyje (ugotowane w rosole)
– 300 g żołądków gęsich (ugotowanych w rosole)
– 3 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml słodkiej śmietanki 30%
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 2 łyżki posiekanego majeranku
– 2 łyżki posiekanego tymianku
– 200 g grzybów (kurek) do dekoracji
– sól
– biały mielony pieprz
– olej
Sposób przygotowania:
– gęsie szyje odzieramy z mięsa, mięso razem ze skórą siekamy na drobne kawałki;
– żołądki kroimy w cienkie plastry;
– na patelni przesmażamy rozgniecione ząbki czosnku z mięsem i żołądkami; dodajemy majeranek, tymianek; całość doprawiamy solą i pieprzem;
– obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka;
– słodką śmietanę gotujemy na małym ogniu; kiedy ta się zagotuje zmniejszamy ogień oraz dodajemy rozmaryn, sól i pieprz; następnie dokładamy ziemniaki; wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut;
– duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy połowę ziemniaków, następnie układamy warstwę z gęsiny i przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków ze śmietanką;
– wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na 45-60 minut.
Tekst i fot. Aneta Czyżewska
Maria Skrobiszewska z Białkowa, Agata Walczak z Golubia-Dobrzynia i Hanna Elzanowska z Olszówki przyznały, że gęsi są tego roku wyjątkowo dorodne, każda ważyła ok. 5 kilogramów
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie