Reklama

Gęsie tuszki od marszałka odebrane

04/11/2021 12:05

Trzydzieści gęsi od marszałka województwa Piotra Całbeckiego trafiło w ręce mieszkańców powiatu golubsko-dobrzyńskiego. Połowę z tej puli wygrali Czytelnicy CGD.

Marszałek gotował ostatnio gęsinę na golubskim zamku pod czujnym okiem Karola Okrasy. Panowie przygotowali zapiekankę ziemniaczaną z gęsią szyją i ziołami (przepis w ramce poniżej). A jak gęsinę przygotują obdarowani nią mieszkańcy Golubia-Dobrzynia?

– Mam już gotowy farsz. Mięso mielone, grzyby, troszkę rodzynek, śliwek, jabłuszko – mówi Agata Walczak z Golubia-Dobrzynia. – Zrobiłam go wcześniej, by się wszystko ładnie przegryzło – mówi. To nie jest pierwsza gęś pani Agaty. – Zawsze startuję w konkursie pana marszałka. Ale powiem szczerze, że w tej edycji gęsi są naprawdę wielkie. Moja waży prawie 5,5 kg. Mam taką zasadę, że piekę gęś tyle godzin, ile ona waży, więc ta w piekarniku spędzi minimum pięć.

– Mój przepis to pieczona gęś nadziewana jabłkami z mnóstwem ziół i przypraw. Dzięki jabłkom jest soczysta, a ziołom aromatyczna – zdradza swój przepis Hann Elzanowska z Olszówki.

– Gęś jest tak duża, że postanowiłam ją poporcjować. Przygotuję i pieczyste, i zupę – mówi Maria Skrobiszewska z Białkowa, której konkursowy wiersz tak spodobał się kapitule, że wygrała gęś.

Marszałek zapowiada ciąg dalszy. Wygrać można vouchery upominkowe. Wystarczy przysłać relację z rodzinnego obiadu z gęsiną w roli głównej. Szczegóły na stronie: www.kujawsko-pomorskie.pl.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 2 gęsie szyje (ugotowane w rosole)

– 300 g żołądków gęsich (ugotowanych w rosole)

– 3 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 500 ml słodkiej śmietanki 30%

– 2 gałązki świeżego rozmarynu

– 2 łyżki posiekanego majeranku

– 2 łyżki posiekanego tymianku

– 200 g grzybów (kurek) do dekoracji

– sól

– biały mielony pieprz

– olej

Sposób przygotowania:

– gęsie szyje odzieramy z mięsa, mięso razem ze skórą siekamy na drobne kawałki;

– żołądki kroimy w cienkie plastry;

– na patelni przesmażamy rozgniecione ząbki czosnku z mięsem i żołądkami; dodajemy majeranek, tymianek; całość doprawiamy solą i pieprzem;

– obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka;

– słodką śmietanę gotujemy na małym ogniu; kiedy ta się zagotuje zmniejszamy ogień oraz dodajemy rozmaryn, sól i pieprz; następnie dokładamy ziemniaki; wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut;

– duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy połowę ziemniaków, następnie układamy warstwę z gęsiny i przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków ze śmietanką;

– wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na 45-60 minut.

Tekst i fot. Aneta Czyżewska

Maria Skrobiszewska z Białkowa, Agata Walczak z Golubia-Dobrzynia i Hanna Elzanowska z Olszówki przyznały, że gęsi są tego roku wyjątkowo dorodne, każda ważyła ok. 5 kilogramów

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do