Reklama

Gotowali u króla

16/10/2023 13:38

Młodzież z Zespołu Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu uczyła się gotować w komnatach królewskiego pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie. Uczniowie poznawali tajniki potraw z XVIII wieku

Na początku października uczniowie Zespołu Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „W staropolskiej kuchni”, które odbyły się w Wilanowie, w Pałacu Króla Jana III Sobieskiego – wojownika i mecenasa sztuki oraz wielkiego smakosza. W Wilanowie wydano siedemnastowieczną książkę kucharską w naukowym opracowaniu “Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego, w opracowaniu prof. dra hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj.

Zajęcia kulinarne były rekonstrukcją potraw z kuchni staropolskiej. Kuchnia ta była zagadkowa, pełna kontrastów i połączeń smakowych, które dziś nas zaskakują. To znakomita mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć uczniowie poznali dawne smaki i tradycje. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, tj. klopsy królewskie z cielęciny, kaszotto z pęczaka i parmezanu, sos Robertowy oraz kołacz migdałowy albo pistorią zwany.

Kolejną atrakcją była gra edukacyjna w Pałacu Króla Jana III, podczas której uczniowie zostali zapoznani z kolekcjonerstwem Potockich. Młodzież dowiedziała się jak rozpoznać falsyfikat. Uczniowie mieli okazję zobaczyć złoto, którym pokrywa się ramy obrazu.

(Szyw), fot. ZS3

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do