
„Menu jednego dnia” – taki temat przewodni był przedmiotem warsztatów programowych realizowanych w ramach projektu „Gotuj międzypokoleniowo – jedz zdrowo” w książnicy miejskiej.
Projekt jest realizowany przez Fundację „Regionalna Inicjatywa Sportowo – Edukacyjna” w Toruniu w porozumieniu z golubskim oddziałem Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz Zespołem Szkół Miejskich im. Orła Białego w Golubiu-Dobrzyniu.
Celem projektu jest zwiększenie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania wśród młodzieży, ich rodziców i osób starszych. W jego ramach odbyły się już pierwsze warsztaty, w których uczestniczyła młodzież klasy VIII D ze Szkoły Podstawowej pod opieką wychowawcy Beaty Cywińskiej – Floerke.
Uczestnicy mieli za zadanie skomponować menu na jeden dzień. Prowadzący zajęcia, prezes Fundacji „Rise” Piotr Zwarycz wraz z Agnieszką Łazińską omówili przedstawione jadłospisy uwzględniając elementy, które winny się w nich znaleźć, takie jak podstawowe węglowodany, tłuszcze i białka, budujące nasz organizm. Nie wolno oczywiście zapominać o warzywach i owocach. Młodzież biorąca udział w warsztatach z zainteresowaniem słuchała prowadzących i niewykluczone, że zastosuje te rady w przyszłości.
Następne warsztaty dla młodzieży odbędą się jeszcze w kwietniu. W maju natomiast są planowane zajęcia dla rodziców i seniorów.
Tekst i fot. (Maw)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie