Trwające w szkołach wirtualne nauczanie ma także swój rzeczywisty wymiar. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim udowadniają, że dobry kucharz potrafi łączyć smaki kulinarne i estetyczne.
– Także w obecnej sytuacji nasi uczniowie mogą rozwijamy swoje pasje – mówi Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych. – Jedną z takich osób jest na przykład Dominika Bera z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Jej ostatnie dzieło to sernik z galaretką (na zdjęciu). Ale jeśli ktoś myśli, że Domnika po prostu dorzuciła do galaretki kwiatki z ogródka, to jestestw w błędzie. Każdy kwiatek został mozolnie i pieczołowicie wykonany z ... galaretki w różnych kolorach – mówi Marta Malinowska.
Nauczycielka przybliża technikę przygotowania takich cudeniek kulinarnych. – Bierzemy miskę z przezroczystą galaretką, do strzykawki nabieramy kolorowy płyn, oczywiście spożywczy, i wbijamy igłę głęboko pionowo w środek galaretki, jednocześnie przesuwając igłę lekko w bok, aby rozciąć galaretkę i nadać jej kształt płatka. Następnie wstrzykujemy trochę płynu. Obracając salaterkę wokoło i stopniowo pochylając coraz bardziej, igłę wykonujemy kolejne płatki. Na przygotowanie liści pozostawiamy niewiele wolnego miejsca. Nabieramy do strzykawki zieloną galaretkę i wbijamy igłę prawie poziomo. Jeżeli płatki mają być szersze, możemy naciąć galaretkę nożem i wstrzyknąć płyn do środka. Przygotowaną kompozycję wkładamy do lodówki i robimy masę sernikowa na spód. Tu przepis jest prosty - zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej żelatynę, cukier i dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z serkiem i zalewamy galaretkę w salaterce. Wstawiamy do lodówki, aby wszystko stężało.
Kolejną uczennicą, która bardzo twórczo wykorzystuje czas zdalnej nauki jest Agata Janiszewska, również z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. – Efekty kulinarnej pasji Agaty Janiszewskiej także są imponujące – mówi Marta Malinowska. – Agata to przyszła świetna restauratorka i doskonała szefowa kuchni. Wszystkie jej dania wyglądają perfekcyjnie i obłędnie. Kiedy patrzę na te zdjęcia, to mam wrażenie, że jestem w mega restauracji – ocenia nauczycielka.
Talent kulinarny uczennic nasi Czytelnicy mogą podziwiać na zdjęciach.
(krzan)
(fot. nadesłane)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie