Reklama

Kucharz może być artystą

31/05/2020 13:50

Trwające w szkołach wirtualne nauczanie ma także swój rzeczywisty wymiar. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim udowadniają, że dobry kucharz potrafi łączyć smaki kulinarne i estetyczne.

– Także w obecnej sytuacji nasi uczniowie mogą rozwijamy swoje pasje – mówi Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych. – Jedną z takich osób jest na przykład Dominika Bera z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Jej ostatnie dzieło to sernik z galaretką (na zdjęciu). Ale jeśli ktoś myśli, że Domnika po prostu dorzuciła do galaretki kwiatki z ogródka, to jestestw w błędzie. Każdy kwiatek został mozolnie i pieczołowicie wykonany z ... galaretki w różnych kolorach – mówi Marta Malinowska.

Nauczycielka przybliża technikę przygotowania takich cudeniek kulinarnych. – Bierzemy miskę z przezroczystą galaretką, do strzykawki nabieramy kolorowy płyn, oczywiście spożywczy, i wbijamy igłę głęboko pionowo w środek galaretki, jednocześnie przesuwając igłę lekko w bok, aby rozciąć galaretkę i nadać jej kształt płatka. Następnie wstrzykujemy trochę płynu. Obracając salaterkę wokoło i stopniowo pochylając coraz bardziej, igłę wykonujemy kolejne płatki. Na przygotowanie liści pozostawiamy niewiele wolnego miejsca. Nabieramy do strzykawki zieloną galaretkę i wbijamy igłę prawie poziomo. Jeżeli płatki mają być szersze, możemy naciąć galaretkę nożem i wstrzyknąć płyn do środka. Przygotowaną kompozycję wkładamy do lodówki i robimy masę sernikowa na spód. Tu przepis jest prosty - zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej żelatynę, cukier i dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z serkiem i zalewamy galaretkę w salaterce. Wstawiamy do lodówki, aby wszystko stężało.

Kolejną uczennicą, która bardzo twórczo wykorzystuje czas zdalnej nauki jest Agata Janiszewska, również z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. – Efekty kulinarnej pasji Agaty Janiszewskiej także są imponujące – mówi Marta Malinowska. – Agata to przyszła świetna restauratorka i doskonała szefowa kuchni. Wszystkie jej dania wyglądają perfekcyjnie i obłędnie. Kiedy patrzę na te zdjęcia, to mam wrażenie, że jestem w mega restauracji – ocenia nauczycielka.

Talent kulinarny uczennic nasi Czytelnicy mogą podziwiać na zdjęciach.

(krzan)

(fot. nadesłane)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do