Reklama

Kuchnia zbliża ludzi

09/03/2017 11:03

3 marca uczniowie Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego IV-VI z Zespołu Szkół nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu pod opieką Ewy Malinowskiej-Grzech wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w „Akademii Kulinarnej” w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim

Gospodynią spotkania była Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych, która z grupą uczennic trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych zaprosiła młodzież z ZS nr 3. Młodzi wspólnie kucharzyli, rozmawiali i oczywiście skosztowali przygotowane podczas zajęć smakołyki.

Współpraca placówek prowadzonych przez samorząd powiatu golubsko-dobrzyńskiego odbywa się na różnych płaszczyznach. Tym razem integracji młodzieży sprzyjały zajęcia kulinarne. – Nasi uczniowie mieli okazję zdobywać nowe umiejętności z zakresu przygotowywania i podawania posiłków, ale przede wszystkim spotkanie służyło szeroko rozumianej integracji młodzieży – podkreśla Ewa Malinowska-Grzech. Uczniowie z Golubia-Dobrzynia z pomocą swoich starszych koleżanek przygotowali różne potrawy, poznali także zasady pracy w kuchni oraz nawiązali nowe znajomości. – Praktyczna nauka czynności kuchennych była dużym wyzwaniem dla naszych uczniów. Myślę, że taka właśnie forma nauki, poprzez praktyczne działanie, jest najbardziej owocna i przynosi uczniom duże zadowolenie oraz satysfakcję – ocenia Ewa Malinowska-Grzech .

– W przygotowaniu warsztatów ogromny udział miały uczennice klasy III TżiUG: Paulina Przyziółkowska, Paulina Kaczmarek, Asia Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Ewelina Krzyżanowska i Asia Śliwińska – mówi Marta Malinowska. – Podczas zajęć młodzież przygotowała domowy makaron z sosem bolognese oraz deser: galaretkę z jogurtu i owoców. Muszę dodać, że nasi młodzi przyjaciele pracowali z ogromnym zaangażowaniem. Integracja i kucharzenie zakończyły się degustacją przygotowanych potraw. Były to nie tylko warsztaty kulinarne dla podopiecznych ZS nr 3, ale również lekcja tolerancji dla nas.

Dodatkową niespodzianką okazał się pokaz kulinarny w wykonaniu Oliwii Słomińskiej i Asi Leszczyńskiej, który przyniósł efekty w postaci przysmaku kuchni francuskiej, tj. naleśników Suzette.
 

Krzysztof Zaniewski
fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do