3 marca uczniowie Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego IV-VI z Zespołu Szkół nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu pod opieką Ewy Malinowskiej-Grzech wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w „Akademii Kulinarnej” w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim
Gospodynią spotkania była Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych, która z grupą uczennic trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych zaprosiła młodzież z ZS nr 3. Młodzi wspólnie kucharzyli, rozmawiali i oczywiście skosztowali przygotowane podczas zajęć smakołyki.
Współpraca placówek prowadzonych przez samorząd powiatu golubsko-dobrzyńskiego odbywa się na różnych płaszczyznach. Tym razem integracji młodzieży sprzyjały zajęcia kulinarne. – Nasi uczniowie mieli okazję zdobywać nowe umiejętności z zakresu przygotowywania i podawania posiłków, ale przede wszystkim spotkanie służyło szeroko rozumianej integracji młodzieży – podkreśla Ewa Malinowska-Grzech. Uczniowie z Golubia-Dobrzynia z pomocą swoich starszych koleżanek przygotowali różne potrawy, poznali także zasady pracy w kuchni oraz nawiązali nowe znajomości. – Praktyczna nauka czynności kuchennych była dużym wyzwaniem dla naszych uczniów. Myślę, że taka właśnie forma nauki, poprzez praktyczne działanie, jest najbardziej owocna i przynosi uczniom duże zadowolenie oraz satysfakcję – ocenia Ewa Malinowska-Grzech .
– W przygotowaniu warsztatów ogromny udział miały uczennice klasy III TżiUG: Paulina Przyziółkowska, Paulina Kaczmarek, Asia Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Ewelina Krzyżanowska i Asia Śliwińska – mówi Marta Malinowska. – Podczas zajęć młodzież przygotowała domowy makaron z sosem bolognese oraz deser: galaretkę z jogurtu i owoców. Muszę dodać, że nasi młodzi przyjaciele pracowali z ogromnym zaangażowaniem. Integracja i kucharzenie zakończyły się degustacją przygotowanych potraw. Były to nie tylko warsztaty kulinarne dla podopiecznych ZS nr 3, ale również lekcja tolerancji dla nas.
Dodatkową niespodzianką okazał się pokaz kulinarny w wykonaniu Oliwii Słomińskiej i Asi Leszczyńskiej, który przyniósł efekty w postaci przysmaku kuchni francuskiej, tj. naleśników Suzette.
 
Krzysztof Zaniewski
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie