W miniony weekend w Golubiu-Dobrzyniu odbył się I Festiwal Smaków Food Trucków. Samochody z pysznym jedzeniem zaparkowały na Rynku w Golubiu-Dobrzyniu. W piknikowej atmosferze można było spróbować dań z różnych stron świata
Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu „slow”. W wydarzeniu udział wzięły food trucki z całej Polski, które dobierane były pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Food truck – kiedyś kojarzył się z szybkim, nieskomplikowanym jedzeniem. Dzisiaj mamy tutaj do czynienia z prawdziwą kulturą tej mobilnej gastronomii. W tych małych budkach na kółkach możemy znaleźć dania z najróżniejszych stron świata, często autorskie i innowacyjne pomysły w dobrych cenach i przystępnej formie. Na całym globie ten sposób „biesiadowania” zyskuje na popularności.
W sobotę 21 października w godz. 12-21 i w niedzielę w godz. 12-20 można było skorzystać z szerokiej oferty gastronomicznej food trucków. Nie zabrakło potraw kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, gruzińskiej, węgierskiej, greckiej, holenderskiej oraz klasyki street foodu takie jak smakowite frytki belgijskie, zapiekanki, hot dogi i burgery. W wielu food truckach oferowano również potrawy w opcji wegetariańskiej. Podczas wydarzenia każdy mógł oddać głos na kuchnię, która najbardziej przypadła mu do gustu. Tytuł najsmaczniejszego food trucka w Golubiu-Dobrzyniu zdobył Wokgang! Partnerami wydarzenia byli Miasto Golub-Dobrzyń i Browar Amber.
Tekst i fot. (GM)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie