Reklama

Kulinarny weekend uczniów

26/09/2017 09:52

W sobotę Święto Pieczonego Ziemniaka, a w niedzielę konkurs kulinarny podczas Ekobiesiady. Pracowity weekend mieli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Kowalewa Pomorskiego.

17 września Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kowalewie Pomorskim zorganizował Święto Pieczonego Ziemniaka. Uczennice trzeciej klasy technikum, pod opieką Longiny Borkowicz oraz Marty Malinowskiej, dali piękny popis swoich kulinarnych talentów. 

– Dziękujemy naszym uczennicom za wielkie zaangażowanie i ponadprzeciętny profesjonalizm – mówią Longina Borkowicz i Marta Malinowska. 
Na pochwałę nauczycielek zasłużyły: Monika Ostrowska, Monika Cieślak, Agnieszka Piskorska, Justyna Szałach, Wioletta Wolfram, Patrycja Gurtowska, Asia Janiszewska oraz  Dominika Ludwik. 

– Nasza ekipa przygotowała następujące specjały: bliny ziemniaczane z dipem jogurtowo-warzywnym, gofry ziemniaczane z dipem śmietanowo-cytrynowo-paprykowym, sałatkę ziemniaczaną podawaną na chlebie oraz ciasteczka ziemniaczane z masłem czekoladowym i dżemem. Dziewczęta serwowały również gorące napoje – wyjaśniają nauczycielki.

Następnego dnia podczas Ekobiesiady 2017 w MGDK w Kowalewie Pomorskim Ilona Dec oraz Oskar Słomiński przedstawili jury mapę smaków świata. Uczniami opiekowała się Marta Malinowska. 

– Ilona i Oskar sami sporządzili przepyszne i zdrowe potrawy – casserole (meksykańskie danie jednogarnkowe zapiekane w piekarniku), crumble z borówkami (deser, na punkcie którego oszaleli Anglicy), guacamole (czyli tatar z awokado), sałatkę z awokado i kurczaka marynowanego na słodko-ostro – mówi Marta Malinowska. 

Jak podkreśla nauczycielka, Ilona i Oskar wszystkie potrawy przyrządzili sami, według własnej koncepcji. 
 

(krzan)
fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do