W sobotę Święto Pieczonego Ziemniaka, a w niedzielę konkurs kulinarny podczas Ekobiesiady. Pracowity weekend mieli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Kowalewa Pomorskiego.
17 września Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kowalewie Pomorskim zorganizował Święto Pieczonego Ziemniaka. Uczennice trzeciej klasy technikum, pod opieką Longiny Borkowicz oraz Marty Malinowskiej, dali piękny popis swoich kulinarnych talentów.
– Dziękujemy naszym uczennicom za wielkie zaangażowanie i ponadprzeciętny profesjonalizm – mówią Longina Borkowicz i Marta Malinowska.
Na pochwałę nauczycielek zasłużyły: Monika Ostrowska, Monika Cieślak, Agnieszka Piskorska, Justyna Szałach, Wioletta Wolfram, Patrycja Gurtowska, Asia Janiszewska oraz Dominika Ludwik.
– Nasza ekipa przygotowała następujące specjały: bliny ziemniaczane z dipem jogurtowo-warzywnym, gofry ziemniaczane z dipem śmietanowo-cytrynowo-paprykowym, sałatkę ziemniaczaną podawaną na chlebie oraz ciasteczka ziemniaczane z masłem czekoladowym i dżemem. Dziewczęta serwowały również gorące napoje – wyjaśniają nauczycielki.
Następnego dnia podczas Ekobiesiady 2017 w MGDK w Kowalewie Pomorskim Ilona Dec oraz Oskar Słomiński przedstawili jury mapę smaków świata. Uczniami opiekowała się Marta Malinowska.
– Ilona i Oskar sami sporządzili przepyszne i zdrowe potrawy – casserole (meksykańskie danie jednogarnkowe zapiekane w piekarniku), crumble z borówkami (deser, na punkcie którego oszaleli Anglicy), guacamole (czyli tatar z awokado), sałatkę z awokado i kurczaka marynowanego na słodko-ostro – mówi Marta Malinowska.
Jak podkreśla nauczycielka, Ilona i Oskar wszystkie potrawy przyrządzili sami, według własnej koncepcji.
(krzan)
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie