W kowalewskim Zespole Szkół odbyły się kreatywne warsztaty lodowe z Scholler Ice Cream. Zajęcia dla uczniów to efekt realizacji projektu edukacyjnego. Słodki materiał do ćwiczeń praktycznych ufundowała firma Scholler
Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim uczestniczy w projekcie edukacyjnym pn. „Kreatywne warsztaty lodowe z Scholler Ice Cream”. – Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie „Scholler Ice Cream” – mówią nauczycielki przedmiotów zawodowych Longina Borkowicz i Marta Malinowska. – Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy uczestniczą w zajęciach, otrzymali również firmowe zapaski – dodaje Longina Borkowicz. – Lody stanowią bardzo wdzięczny produkt do rozwijania wyobraźni i kreatywności naszych młodych kucharzy. Warto też pamiętać, iż Scholler Ice Cream to marka lodów familijnych. Ich charakterystyczną cechą jest kremowa konsystencja, sprawiająca, że idealnie nadają się do tworzenia własnych kompozycji. Mają przy tym wyjątkowo szeroki asortyment smaków. Natomiast dodatek owoców, sosów czy ciasteczek czyni z tych lodów po prostu eksplozję smaku – podkreśla Longina Borkowicz.
Uczniowie zadowoleni
– Udział w warsztatach umożliwił nam poszerzenie wiedzy i umiejętności z zakresu komponowania deserów na bazie lodów – uważa Jakub Rożnowski, uczeń klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych. – Podczas zajęć wypracowaliśmy również autorskie receptury na kreatywny deser lodowy – dodaje Agata Janiszewska z klasy drugiej technikum. – Zdobyliśmy podstawową wiedzę nt. zasad komponowania deserów lodowych, łączenia smaków i doboru zastawy stołowej. Mnie bardzo podobały się zajęcia, podczas których przygotowywaliśmy smażone lody – dopowiada Ola Pokora z klasy trzeciej technikum.
Uczestnicy warsztatów ochoczo skorzystali z możliwości degustowania różnych smaków lodów Scholler Ice Cream. – Bardzo zaciekawiły mnie lody o smaku kasztanowym, zawierające w swoim składzie płatki prawdziwych kasztanów jadalnych – mówi Longina Borkowicz.
Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim uczestniczył w kreatywnych warsztatach lodowych z Scholler Ice Cream już po raz drugi. – Uczniowie ponadto możliwość uczestniczenia w Targach EXPO Sweet w Warszawie oraz Sweet Targach w Katowicach – dodaje Marta Malinowska.
(krzan), Fot. (nadesłane)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie