:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Ciekawi ludzie, Lokalnie zamku - zdjęcie, fotografia

Zamkową restaurację opanowała grupa fanatyków i to nie byle jakich, bo prawdziwych smakoszy lokalnego jedzenia

Kraina Potraw Lokalnych to nowa inicjatywa kilku miłośników tradycji z okolic Pojezierza Brodnickiego oraz ziem środkowej Drwęcy. Członkom grupy pierwotnie chodziło tylko o odtwarzanie w warunkach współczesnych starych, często zapomnianych przepisów kulinarnych, czyli przeprowadzanie swego rodzaju „wykopalisk kulinarnych”. 

– Kraina Potraw Lokalnych to inicjatywa stworzona przez entuzjastów odtworzenia lokalnych tradycji kulinarnych Pojezierza Brodnickiego, opartych na produktach nabywanych w głównej mierze od miejscowych producentów – mówi prezes grupy Marek Michalak. – W szczególności od tych, którzy prowadzą uprawy, chów i hodowle w oparciu o tradycyjne metody. Ale ważne jest też miejsce spożywania owych lokalnych dań. Potrawy powinny być podawane w lokalach, bądź ich częściach, gdzie wnętrza utrzymane są w stylistyce odpowiadającej tradycyjnemu dla danego regionu wystrojowi izb chłopskich, szlacheckich czy mieszczańskich. 

Stylowe, z ludowym klimatem, wnętrza znaleźć można m.in. w gospodarstwie agroturystycznym „Stajnia Leźno” i „Oberża na Zamku Brodnickim” (sezon wiosenno-letni).

– Od lata tego roku, po utworzeniu spółki KPL, pasja jej założycieli przeszła na wyższy poziom, to znaczy serwowanie tradycyjnych dań w warunkach restauracji – mówi Piotr Grążawski, historyk i członek grupy. – I tak pojawiliśmy się na Zamku Golubskim.

Zakasali rękawy i ostro wzięli się do roboty. Restauracja została odświeżona, a sami pasjonaci nie boją się pracy w kuchni. Podczas trwających imprez na naszym zamku przyrządzają i serwują gościom grochówkę, mięsiwo z grilla czy pieczonego świniaka. W restauracji królują dania lokalne, rzec by można, iście rycerskie, ba, czasem nawet królewskie. A i popić jest czym.

– Powiedzieliśmy znajomemu browarnikowi, że nam się nie spieszy, że słód, chmiel, woda, korzenie... wszystko niech będzie ekstra.… – mówi Piotr Grążawski. – Mruknął tylko „dobra i tak by nie mogło być inaczej”. Tak powstało pięć rodzajów piw, każde inne, o specyficznym smaku. Zamkowe, Husarskie, Miodowe, Golubskie, a ostatnio doszło Krzyżackie –  niesamowite, podwójnie chmielone. Zestawić je z pieczoną w piwie golonką to uczta dla podniebienia.

Sztandarową potrawą KPL jest królewski jesiotr, specjał Pojezierza Brodnickiego, który oczywiście też zagościł na zamku. Jest wędzony w niskiej temperaturze, w pozycji leżącej, po uprzednim jej rozpłataniu przez grzbiet, posypaniu grubo mieloną solą i różnymi ziołami np. macierzanką lub czosnkiem niedźwiedzim. Do wędzenia trzeba zastosować mieszankę dobranych gatunków drewna. Po uwędzeniu obydwie połówki ryby trzeba połączyć na końcach, a powstałą w środkowej części wolna przestrzeń należy wypełnić garnirem, czyli sałatą (może być rzymska), kaparami, oliwkami, plastrami cytryny lub żurawiną.

– Serdecznie zapraszamy na zamek - dodaje Marek Michalak. – Mamy nadzieję, że udało się nam tchnąć ducha w zamkową restaurację, potrawy są godne tego miejsca, a zapachy rozchodzące się po zamkowym dziedzińcu same zachęcają do ich próbowania. Ale czy tak jest sami państwo oceńcie. Zapraszamy.

Dla naszych Czytelników członkowie Krainy Potraw Lokalnych uchylają rąbka tajemnicy i podają przepis na jesiotra gotowanego.
 

(nał)
fot. nadesłane

 

Jesiotr gotowany

1 kg jesiotra
200 g pieczarek
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy
Sól morska i pieprz świeżo mielony

Oczyszczonego, sparzonego i umytego jesiotra pokroić na porcje i ułożyć w rondlu. Między kawałki ryby położyć oczyszczone, wymyte i pocięte na plastry pieczarki. Ryby posolić, posypać pieprzem, dodać wino, szklankę rybnego bulionu (lub wody) i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut.

Wyjąć rybę ostrożnie z rondla, a pozostały bulion gotować, aż pozostanie go ok. jednej szklanki. Wsypać do niego łyżkę mąki, taką ilość masła i mieszając gotować przez ok. 3 minuty. Uzyskany sos zdjąć z ognia, włożyć do niego kawałek masła i ponownie zmieszać, aby masło połączyło się z sosem. Doprawić solą i pieprzem, przecedzić. Podawać rybe z tak powstałym sosem.

Reklama

Lokalnie na zamku komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Sprzedam mieszkanie na

Przestronne, słoneczne mieszkanie na parterze. Kompletnie wyposażone. Po remoncie. Do mieszkania przynależy duża piwnica. Salon 19m2, Sypialnia..


Zobacz ogłoszenie

POŻYCZKI bez BIK na raty do

POŻYCZKI NA RATY OD 1000 DO 20.000zł. Również na dówód. Golub, Kowalewo i okolice. Dojazd do klienta. 572148143


Zobacz ogłoszenie
Reklama



25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez golub-cgd.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Wydawnictwo Promocji Regionu Sp. z o.o. z siedzibą w Golub-Dobrzyń 87-400, Rynek 20

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"