Reklama

Nie są im obce indyjskie specjały

20/04/2022 11:24

Pod koniec marca w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim gościli kucharze z toruńskiej restauracji „Smaki Indii”, przybliżając młodzieży tajniki kuchni azjatyckiej.

Z kolei na początku kwietnia młodzi adepci sztuki kulinarnej wyjechali na wycieczkę do Warszawy, aby w pałacu Jana III Sobieskiego poznawać tajemnice kuchni staropolskiej.

Egzotyczne smaki lepiej znane

Dzięki uprzejmości właściciela restauracji „Smaki Indii. Restaurant Cafe & Bar” w Toruniu daleka Azja zawitała do kowalewskiej pracowni gastronomicznej. Zajęcia dla grupy uczennic poprowadzili Sampath i Harish – dwaj kucharze mieszkający w Toruniu, ale pochodzący z Indii.

– Nasi goście przedstawili receptury i sposób przygotowania następujących dań: Butter Chicken, Coconut Malai Chicken oraz Mango Lasii Drink i Gulab Jamun Dessert – mówi nauczycielka przedmiotów zawodowych Magdalena Śliwińska. – Młodzi adepci sztuki gastronomicznej przyglądali się nie tylko przygotowaniu potraw, ale także całej pracy kucharzy, podziwiając ich profesjonalizm, koncentrację i dbałość o najmniejsze szczegóły. Dodatkowym atutem była możliwość konwersacji w języku angielskim, gdyż nasi goście nie używali języka polskiego relacjonuje nauczycielka. – Początkowe delikatne onieśmielenie naszych uczniów szybko zostało zastąpione przez ciekawość nowych smaków i zapachów. Okazało się, iż potrawy nie były trudne w przygotowaniu, a całości dopełniał rozpływający się po pracowni gastronomicznej aromat kozieradki, kardamonu i kokosu – dodaje nauczycielka.

Warsztaty zakończyły się wspólnym posiłkiem, który stanowił okazję do zadawania pytań i dzielenia się własnymi doświadczeniami. Młodzież była zainteresowana m.in. kwestią nauki w Indiach oraz ogromną liczbą używanych tam języków.

– Moim marzeniem jest pokazywać uczniom świat kuchni i jej różnych smaków, tajemnic oraz szczypty magii, która dzieje się w każdej potrawie, przyrządzanej w różnych zakątkach naszego globu – wyjaśnia Magdalena Śliwińska. – Sama bardzo lubię poznawać potrawy z różnych regionów świata, dlatego cieszę się, że udało mi się takie spotkanie zorganizować w naszej szkole – podsumowuje.

Zadowolone ze spotkania i nowych doświadczeń są także uczestniczki warsztatów kulinarnych. Na przykład Zuzia Czyżniewska podkreśla, że nowe wiadomości na pewno wykorzysta przy różnych okazjach. – Poznałam nowe smaki, piękne zapachy oraz techniki gotowania. Myślę, że było to bardzo przydatne i że uda mi się powtórzyć potrawy, które dziś poznaliśmy – mówi Zuzia.

Pozytywne wrażenia odniosła także Daria Lewandowska. – Warsztaty z kuchni indyjskiej przebiegły w miłej atmosferze. Poznaliśmy bogactwo kuchni, w której dominują mocny aromat przypraw, niesamowita gama barw oraz wyraziste smaki. Na zajęciach w naszej pięknej pracowni mieliśmy okazję zobaczyć, jak funkcjonują kucharze hinduscy. Razem z naszymi gośćmi przyrządzaliśmy m.in. "Coconut Malai Chicken" oraz "Mango Lasii Drink". Niesamowitym aspektem tej kuchni był dobór różnorodnych przypraw korzennych, takich jak gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon, curry. Miłym zaskoczeniem podczas przyrządzania dań było zestawienie kilku różniących się od siebie przypraw, np. cukier+pieprz+imbir+kurkuma, które w efekcie dały ambrozję smaku, pozostając w pamięci na długo. Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w warsztatach i poznać różnorodną technikę sporządzania potraw kuchni hinduskiej. Mam nadzieję, że uda się jeszcze zorganizować takie warsztaty i zdobędziemy więcej cennego doświadczenia na przyszłość – ocenia Daria.

Odkrywanie kuchni staropolskiej

Na początku kwietnia młodzi adepci sztuki kulinarnej z klas: III A, III F oraz II B o profilu technik żywienia uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Warszawy. Opiekę nad młodymi kucharzami sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych – Marta Malinowska oraz Magdalena Paczkowska.

Jak podkreślają nauczycielki, wydarzenie było niezwykłą podróżą w czasie, bowiem uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych pn.”W staropolskiej kuchni”, podczas których przygotowali potrawy z pierwszej książki kucharskiej pt. „Compendium Felculorum” Stanisława Czernieckiego. Niewątpliwą atrakcję stanowił fakt, że młodzież doskonaliła swoje umiejętności pod okiem kucharzy z Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie. – Stare receptury zostały przedstawione w nowej odsłonie, a potrawy bardzo zasmakowały uczestnikom wycieczki – mówi Magdalena Paczkowska.

Uczniowie podczas warsztatów sporządzili jesiotra w kapuście, figatelle jaglane z sosem Robertowym, zaś na deser Blanc-Manger czekoladowy z sosem wiśniowym w towarzystwie kuleczek z melona.

– Była to także niezwykła lekcja historii, podczas której uczniowie mogli dowiedzieć się, jak wyglądało życie za czasów króla Jana III Sobieskiego oraz jak wyglądało ucztowanie na dworze królewskim – podkreśla Magdalena Paczkowska. – Po pysznym obiedzie zwiedziliśmy ogrody królewskie i pałac w Wilanowie. Spragnieni wrażeń i chłonni wiedzy postanowiliśmy odwiedzić Wilanów latem – podsumowuje nauczycielka.

(krzan), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do