Reklama

Niebezpieczne wakacje

12/08/2019 11:19

Lato to czas, kiedy notuje się najwięcej zatruć pokarmowych. Co robić, aby uniknąć przykrej niespodzianki, np. na urlopie?

Wiosna i lato to okres, kiedy występuje najwięcej zatruć pokarmowych. Przyczyną tego stanu rzeczy są oczywiście panujące wysokie temperatury, ale nie tylko. Bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych jest zmniejszona uwaga na higienę osobistą. Częste wyjazdy na różnego rodzaju wycieczki, wczasy, kolonie, generalnie „letni luz”, powodują obniżenie naszej uwagi na konieczność utrzymania higieny osobistej.

Przedstawimy kilka podstawowych zasad, które pozwolą nam uniknąć tej wybitnie nielubianej przypadłości, jaką jest zatrucie pokarmowe.

Ostrożność podczas zakupów

Zakup artykułów spożywczych trzeba sobie zaplanować w ten sposób, aby produkty typu wędliny, mięso, nabiał kupować na końcu, aby jak najszybciej schować je do lodówki. Podczas zakupów trzeba koniecznie patrzeć na datę ważności, gdyż niektóre ze sprzedawanych artykułów w okresie letnim mają skrócony okres ważności, np. woda mineralna.

Nie bój się wody

Wszystkie zakupione artykuły typu warzywa i owoce myj dokładnie pod bieżącą wodą. Tak samo myj dokładnie deski do przyrządzania produktów, a najlepiej tę deskę, na której kroisz wędlinę lub przyrządzasz mięso, masz tylko do tego. Najlepiej sprawdza się tu deska plastykowa lub szklana.

Myj też jak najczęściej ręce, zwłaszcza dokładnie je osuszaj. Wilgoć sprzyja rozwojowi bakterii.

Surowe niezawsze zdrowe

Staraj się unikać spożywania surowego mięsa, np. tatara z mięsa lub ryb. Również surowe jajka taż mogą nam zaszkodzić. Każde jajko najlepiej jest zanurzyć we wrzątku, aby w ten sposób zmyć bakterię ze skorupki. Unikaj spożywania surowych produktów, owoców morza typu sushi. Są one przyczyną dużej liczby zatruć.

Nie rozmrażaj

Nie rozmrażaj produktów w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest rozmrażać produkty wyjęte z zamrażalnika tylko w lodówce lub w zimnej wodzie. Tu jedna uwaga. Nie dopuść, aby raz rozmrożone produkty ponownie zamrażać. Bardzo często tak się dzieje w przypadku popularnych lodów. Lody trzeba zjeść od razu. Zwróć uwagę na to podczas ich zakupu.

Największa uwaga. Jeżeli nie jesteś pewny danego produktu to nie kombinuj, tylko go po prostu wyrzuć.

Jak się ratować?

Spożywaj jak najwięcej jagód, które są naturalnym lekiem na biegunkę. Jagody możemy spożywać pod różnymi postaciami. Możesz przygotować sobie wywar z jagód. W tym celu łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody i gotuj 5 minut. Pij 3 razy dziennie.

(Maw)

Fot. ilustracyjne

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do