7 listopada reprezentacja Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim uczestniczyła gościnnie w konkursie gastronomicznym województwa pomorskiego pn. VII Jesienny Piknik na Kaszubach. Młodzi kucharze odnieśli prestiżowe zwycięstwo. W nagrodę odbędą kurs cukierniczy pod okiem mistrzyni cukiernictwa Moniki Ignaciuk
Tematem przewodnim konkursu była polędwiczka wieprzowa i śliwka oraz smaki jesieni. Uczniowie wraz z opiekunami musieli stworzyć nowe receptury gastronomiczne, a na miejscu konkursu sporządzić je w czasie trzech godzin. Trzyosobowy zespół w składzie: Aleksandra Pokora, Dawid Dunajski i Jakub Rożnowski (wszyscy z drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych), wraz z opiekunką Martą Malinowską, okazał się bezkonkurencyjny.
– Jury doceniło nasze potrawy, tj. przystawkę: śledzia po kaszubsku na Carpaccio z pieczonego buraka, danie zasadnicze: duet kaszubsko-kujawski, czyli polędwiczkę wieprzową z sosem śliwkowo-piernikowym z puree z zielonych warzyw, z kluseczkami ziemniaczanymi oraz deser: pieczone jabłko w papilotach podane z sosem karmelowym – mówi Marta Malinowska. – Komisja oceniała smak potraw oraz ich wygląd na talerzu, ale również dekorację stołu. Nasza drużyna wykazała się dużą wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością oraz pracowitością. Serdecznie dziękujemy również pani Longinie Borkowicz, która udzieliła zespołowi wielu cennych rad i wskazówek podczas przygotowań.
Uczniowie zdobyli pierwszą nagrodę, którą jest udział w warsztatach cukierniczych u mistrzyni cukiernictwa Moniki Ignaciuk.
– Ten konkurs był wspaniałą przygodą, dał nam możliwość rozwijania swoich pasji kulinarnych, a najfajniejsze jest to, że ta przygoda się nie kończy, będzie trwała nadal. Jej kontynuacja nastąpi w Warszawie, podczas warsztatów cukierniczych z mistrzynią Moniką Ignaciuk, na które czekamy z niecierpliwością – oceniają Ola, Dawid i Kuba.
Podczas konkursu młodzi mistrzowie poznali wielu wspaniałych kucharzy, wybitnych szefów kuchni, którzy zasiadali w jury. Wśród nich była Monika Ignaciuk, dyplomowany Mistrz Cukiernictwa i doświadczona cukiernik, która od 10 lat spełnia się jako mentor i coach dla profesjonalnych gastronomów oraz cukierników w firmie Ambasador 92. Jest ona Członkiem Klubu Szefów Kuchni. Ponadto zdobyła Złoty Medal i Złoty Puchar 2016 na międzynarodowym Konkursie Moldavian Culinary Cup w kategorii desery na talerzu.
Natomiast przewodniczącym jury konkursowego był wybitny szef Mariusz Gachewicz, osoba z wieloletnim doświadczeniem, uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, prezes Carving Team Poland.
– Pan Mariusz to prawdziwy artysta, laureat konkursów z zakresu carvingu, tj. zdobienia owoców i warzyw. W tej dziedzinie zdobył mistrzostwo Europy. Był również doceniany przez głowy państwa, gotował dla prezydentów RP: Lecha Wałęsy, Bronisława Komorowskiego, Aleksandra Kwaśniewskiego – opisuje Marta Malinowska.
Jaka droga do sukcesu?
– Każdy konkurs jest stresujący. Startowało dosyć dużo drużyn i poziom był wysoki – ocenia Ola Pokora. – Ale my wiedzieliśmy, na co nas stać i co potrafimy, więc ten stres nie był aż tak duży. Natomiast nagroda to dla nas wielki zaszczyt. Nauczymy się przyrządzania wielu nowych deserów i być może poznamy też jakieś sekrety.
Podobnie przebieg konkursu ocenia Dawid Dunajski.
– Rywalizacja była bardzo stresująca, ponieważ każda ze szkół była bardzo dobrze przygotowana do konkursu i do ostatniej sekundy nie byliśmy pewni naszego wyniku – mówi Dawid. – Nagroda w formie warsztatów cukierniczych bardzo mi się podoba, bo dzięki nim będę mógł rozwijać się w swoim przyszłym zawodzie.
Które danie najtrudniejsze?
– Myślę, że najtrudniejsza w przygotowaniu była polędwiczka. Napracowaliśmy się, aby przyrządzić ją tak, by była miękka, ale jednocześnie soczysta – podsumowuje Ola. – Wydaje mi się, że deser był taką wisienką na torcie całej naszej propozycji. Trudnym zadaniem było też perfekcyjne przygotowanie naszego deseru, czyli pieczonego jabłka w papilotach, podanego z sosem karmelowym.
(krzan)
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie