Tajniki kuchni warto poznawać od najmłodszych lat. Takie założenie przyświeca cyklicznym spotkaniom uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych kowalewskiego Zespołu Szkół z przedszkolakami.
Inicjatorką międzypokoleniowych lekcji gotowania jest Marta Malinowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół.
– Moi uczniowie chętni dzielą się swoją wiedzą z przedszkolakami i świetnie się nimi przy okazji opiekują – mówi Marta Malinowska. – Tym razem wizytę złożyły nam dzieci z Przedszkola im. Marii Dąbrowskiej w Golubiu-Dobrzyniu, grupa Odkrywcy z zerówki.
Podczas warsztatów w pracowni gastronomicznej dzieci, pod czujnym okiem swoich starszych instruktorów, przygotowały swojski makaron z sosem bolognese, deser-bakuś oraz gofry. Wszystko później ze smakiem zjadły.
– Serdecznie dziękuję moim uczennicom: Asi Leszczyńskiej i Oliwii Słomińskiej z klasy czwartej, a także uczniom z klasy drugiej: Piotrkowi Szlękowi, Arturowi Żurawskiemu, Dawidowi Dunajskiemu, Ola Pokorze, Kubie Rożnowskiemu, Patrycji Górnej, Pawłowi Falczyńskiemu i Damianowi Stępniowi. Doskonale sprawdzili się w roli nauczycieli i opiekunów – zaznacza Marta Malinowska.
(krzan)
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie