Na UTW była jedyna okazja nauki spożywania alkoholu. Picie wina było przedmiotem kolejnego wykładu dla seniorów
W ubiegłym tygodniu odbył się już kolejny wykład dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Golubiu-Dobrzyniu. Temat wykładu brzmiał: „Wina – rodzaje, sposób podawania”. Wykładowca, a był nim znany i lubiany już prof. dr hab. Adam Sudoł, w sposób jak najbardziej przystępny przedstawił zasady savoir vivre postępowania z alkoholem.
– Przyjęcia towarzyskie, rodzinne są bardzo często związane ze spożywaniem wina. Jak się z nim obchodzić, jaki sprzęt musimy mieć do wina, a przede wszystkim jak go skosztować? – właśnie o tym mówił profesor.
W każdym domu, gdzie ma nastąpić spotkanie towarzyskie związane z konsumpcją alkoholu, powinno się znaleźć wino białe, wino czerwone, szampan, wódka czysta, whisky i oczywiście koniak. Nie powinny to być duże ilości. Wystarczy po jednej butelce z każdego gatunku. Jeżeli jest szampan to oczywiście francuski, gdyż tylko tam jest on produkowany. Alkohol na przyjęciu nie powinien być stawiany na wspólnym biesiadnym stole, a jedynie na odrębnym stoliku. Do wypicia alkoholu nie można nikogo z zaproszonych gości zmuszać. To tylko niektóre z zasad, które obowiązują w etykiecie. Czy wypada nam degustować poszczególne rodzaje win i następnie komentować ich wybór przez gospodarzy przyjęcia? O tym wszystkim można się było dowiedzieć podczas prelekcji.
Wykład był ciekawy i godny polecenia zwłaszcza tym wszystkim, którzy chcą kulturalnie i elegancko zachować się na przyjęciu towarzyskim.
Tekst i fot. (Maw)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie