:-(

Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?



Porady, Sezon mandarynki - zdjęcie, fotografia
Gazeta CGD 14/12/2018 09:58

Okres późno jesienny i świąteczny nieodzownie kojarzy się nam z mandarynkami. Jest ich wtedy w sklepach najwięcej i są najsłodsze. Co możemy z nich zrobić? Radzimy w naszym artykule

Jakby to określiła młodzież „sezon na jestem mandarynką, uważamy za otwarty”. Nadszedł bowiem okres kiedy to ten południowy owoc zalewa nasz rynek, a do tego teraz jest najsmaczniejszy, najsłodszy i najtańszy. Dlatego kupujemy go kilogramami i chętnie zjadamy.

Południowy przysmak

Mówi się, że mandarynka to młodsza siostra pomarańczy. Jedne źródła podają, że pochodzi z Azji południowej, inne że z Chin. W piśmiennictwie chińskim informacje o tych owocach pojawiły się już kilkadziesiąt lat przed naszą erą. Mandarynki są tam popularne do dziś. Jednak do Europy owoce te dotarły dosyć późno. Dopiero 400 lat po wprowadzeniu pomarańczy poznano smak mandarynki. W Wielkiej Brytanii pojawiła się w 1805 roku. Wkrótce potem rozwinięto uprawę na południu Europy, w rejonie śródziemnomorskim, w Algierii, na południu USA i w Ameryce Środkowej. W Europie dostępne są mandarynki uprawiane na plantacjach w Italii, Hiszpanii, Turcji, Grecji i Izraelu.

Bomba witamin

Mandarynki od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się zawartością witamin i innych składników odżywczych. Podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To niejedyne właściwości lecznicze mandarynek. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów. Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Pod względem jej zawartości ustępują tylko grejpfrutowi. Witamina A ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m. in. jest niezbędna w okresie wzrostu, ponieważ pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto chroni przed rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy.

Mandarynkowe zdrowie

Ta niepozorna, mała pomarańczowa kulka może pomóc w wielu schorzeniach. Pomaga zwalczyć otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy typu 2 – to wszystko dzięki zawartej w mandarynkach nobiletynie (rodzaj flawonoidu). Zapobiega ona bowiem procesom, które prowadzą do ww. schorzeń, tj. odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Warto wiedzieć, że substancja ta występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.

Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek pozyskiwany ze skórki mandarynek ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m. in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Jest to salvestrol Q40 – rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.
Mandarynki nie tuczą – jeden owoc (ok. 65 g) dostarcza tylko 34 kcal, w ponad 85 procentach składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

Mandarynki mogą spożywać nie tylko osoby zdrowe, w celu zapobiegania wystąpienia cukrzycy typu 2, lecz także diabetycy. Charakteryzują się średnią ilością węglowodanów i ogólną niską wartością energetyczną. Dlatego indeks glikemiczny tych owoców jest dość niski i wynosi 30. W związku z tym są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.

Jak kupować?

W naszych sklepach możemy napotkać kilka odmian mandarynek. Są to najpopularniejsza klementynka, jest też satsuma (ponad sto odmian), tangertynka (z charakterystyczną odstającą od miąższu skórką) i tangela (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem). Kupując mandarynki w sklepie zwróćmy uwagę czy nie stoją w cieple, bo wtedy szybciej się psują. Wybierajmy te intensywnie pomarańczowe z nieuszkodzoną skórką. Ważny też jest zapach. Im świeższa mandarynka tym mocniej pachnie.

Na słodko

Mandarynka kojarzy się nam z deserem. Zjadamy ją w takiej formie jak jest, ale można ją dodawać do galaretek, jogurtów, serników na zimno, a nawet do ciast ucieranych. Możemy zrobić sałatkę owocową z mandarynkami, dżem lub konfiturę, sok czy koktajl z dodatkiem bananów i jogurtu. Nadają się też do zrobienia kompotu np. z jabłkami i goździkami. Możemy podać je w czekoladzie czy budyniu czekoladowym. Można ją dodać do owsianki na śniadanie. Skórkę z mandarynki możemy kandyzować i dodawać do wszelkich deserów, a nawet do likieru domowej roboty. Z mandarynek możemy też zrobić wino czy nalewkę.

Na ostro

Mandarynka to owoc, który idealnie nadaje się też do potraw mięsnych. Najpopularniejsza jest chyba kaczka z mandarynkami. Dobre są też filety z kurczaka duszone z mandarynką i serem mozzarellą. W mandarynkach możemy upiec schab, kurczaka czy polędwiczki. Dobrze komponuje się z indykiem. Odważniejsi podają ją do ryb, a nawet do śledzia. Idealnie nadaje się do sałatek wykwintnych (z łososiem, tuńczykiem, wędzonym kurczakiem) czy obiadowych. Można dodać ją do zwykłej tartej surówki z marchewki, co wzbogaci jej smak. Mandarynka jest też doskonałym owocem do ozdabiania gotowych potraw czy półmisków z  szynkami itp.

Na ozdobę

Z mandarynek możemy tez robić różne ozdoby. Możemy wbijać w nią goździki, co uwolni wspaniały zapach w naszym domu. W obranych skórkach możemy zrobić małe świeczki, lampiony. Ususzoną mandarynkę w plastrach możemy zwiesić na choince, a ze skórki możemy powycinać małe gwiazdki, serca czy choinki, które po ususzeniu nadają się na zawieszenie na choince czy ozdoby do pakowania prezentów.

Na urodę

Z mandarynki możemy zrobić peeling z płatkami owsianymi oraz oliwą z oliwek. Jest doskonały na trądzik. Mandarynka nadaje się też do zrobienia maseczki np. z jogurtem czy twarogiem i siemieniem lnianym. Możemy też z niej zrobić płukankę do włosów. W celu przygotowania płukanki łączymy sok z mandarynki z letnią wodą. Potem polewamy nim umyte włosy i wcieramy w skórę głowy. Płukanka mandarynkowa nabłyszcza i wygładza włosy oraz pomaga walczyć z nadmiernym przetłuszczaniem. Nie trzeba jej spłukiwać. Możemy z niej zrobić w połączeniu np. z jajkiem maskę na włosy. Sokiem z mandarynki wymieszanym z olejkiem drzewa herbacianego nacierać możemy skórki oraz paznokcie, gdy są pożółkłe, suche i łamliwe. W ciepłej wodzie z solą morską i plastrami mandarynek możemy wymoczyć zmęczone stopy.
 

(CR) fot. internet

Reklama

Sezon na mandarynki komentarze opinie

Dodajesz jako: |


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez golub-cgd.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

WPR sp. z o. o. z siedzibą w Golub-Dobrzyń 87-400, Rynek 20

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"