Reklama

Słodkie warsztaty w stolicy

09/03/2018 12:36

W lutym grupa uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim uczestniczyła w wyjazdowych warsztatach cukierniczych, prowadzonych przez Moniką Ignaciuk, mistrzynię cukiernictwa z firmy Ambasador 92. Tematem szkolenia było przygotowywanie deserów restauracyjnych. Warsztaty były dla wszystkich uczestników wielką przygodą

Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku reprezentacja Zespołu Szkół uczestniczyła gościnnie w wojewódzkim konkursie gastronomicznym województwa pomorskiego pn. VII Jesienny Piknik na Kaszubach. Młodzi kucharze odnieśli wówczas prestiżowe zwycięstwo, a jedną z nagród stanowił kurs cukierniczy pod okiem mistrzyni cukiernictwa Moniki Ignaciuk. Do warszawy wyruszyli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych: Ola Pokora, Dawid Dunajski, Jakub Rożnowski (zwycięzcy konkursu kulinarnego w Przodkowie), a ponadto dzięki nim z wyjazdu i szkolenia skorzystali również uczniowie, którzy aktywnie uczestniczą w życiu technika żywienia: Asia Leszczyńska, Asia Śliwińska, Oliwia Słomińska, Weronika Olszewska, Ewelina Krzyżanowska, Paulina Przyziółkowska, Agata Prusińska, Paulina Żydziak i Paulina Kaczmarek. Opiekunkami grupy były panie: Marta Malinowska i Magdalena Śliwińska.

– Wszyscy uczestnicy warsztatów składają wielki ukłon w stronę pani Moniki Ignaciuk, za jej pasję, profesjonalizm i wiedzę – podkreśla Marta Malinowska. – Dzięki Mistrzyni Cukiernictwa znaleźliśmy się w „bibliotece smaku”. Pani Monika nauczyła nas, że w deserach najpierw liczy się smak, później technika sporządzania i dekoracja, czyli elegancja smaku na talerzu. Nasi uczniowie mieli okazję sporządzenia trzech deserów restauracyjnych. Poznali technikę przygotowania bezy. Smakowaliśmy bezy czekoladowe, malinowe i porzeczkowe. Młodzież poznała ponadto technikę sporządzania ciasta ptysiowego i kremu angielskiego oraz dekoracji z czekolady. Miłym zaskoczeniem było wykonanie oryginalnego deseru - żelek z marchewki. Pod okiem mistrzyni wykonaliśmy także tartę cytrynową. Gospodyni przygotowała dla nas ponadto atrakcyjny konkurs składania deserów restauracyjnych z nagrodami. Zwyciężyły dwie Pauliny: Paulina Kaczmarek i Paulina Przyziółkowska – opisuje nauczycielka. 

Oczywiście uczestnicy warsztatów posmakowali także deserów przygotowanych przez Monikę Ignaciuk.  Jak zgodnie potwierdzają, były obłędne.
 

(krzan)
fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do