:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
  13°C słabe opady deszczu

Słodkie warsztaty w stolicy

Oświata, Słodkie warsztaty stolicy - zdjęcie, fotografia

W lutym grupa uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim uczestniczyła w wyjazdowych warsztatach cukierniczych, prowadzonych przez Moniką Ignaciuk, mistrzynię cukiernictwa z firmy Ambasador 92. Tematem szkolenia było przygotowywanie deserów restauracyjnych. Warsztaty były dla wszystkich uczestników wielką przygodą

Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku reprezentacja Zespołu Szkół uczestniczyła gościnnie w wojewódzkim konkursie gastronomicznym województwa pomorskiego pn. VII Jesienny Piknik na Kaszubach. Młodzi kucharze odnieśli wówczas prestiżowe zwycięstwo, a jedną z nagród stanowił kurs cukierniczy pod okiem mistrzyni cukiernictwa Moniki Ignaciuk. Do warszawy wyruszyli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych: Ola Pokora, Dawid Dunajski, Jakub Rożnowski (zwycięzcy konkursu kulinarnego w Przodkowie), a ponadto dzięki nim z wyjazdu i szkolenia skorzystali również uczniowie, którzy aktywnie uczestniczą w życiu technika żywienia: Asia Leszczyńska, Asia Śliwińska, Oliwia Słomińska, Weronika Olszewska, Ewelina Krzyżanowska, Paulina Przyziółkowska, Agata Prusińska, Paulina Żydziak i Paulina Kaczmarek. Opiekunkami grupy były panie: Marta Malinowska i Magdalena Śliwińska.

– Wszyscy uczestnicy warsztatów składają wielki ukłon w stronę pani Moniki Ignaciuk, za jej pasję, profesjonalizm i wiedzę – podkreśla Marta Malinowska. – Dzięki Mistrzyni Cukiernictwa znaleźliśmy się w „bibliotece smaku”. Pani Monika nauczyła nas, że w deserach najpierw liczy się smak, później technika sporządzania i dekoracja, czyli elegancja smaku na talerzu. Nasi uczniowie mieli okazję sporządzenia trzech deserów restauracyjnych. Poznali technikę przygotowania bezy. Smakowaliśmy bezy czekoladowe, malinowe i porzeczkowe. Młodzież poznała ponadto technikę sporządzania ciasta ptysiowego i kremu angielskiego oraz dekoracji z czekolady. Miłym zaskoczeniem było wykonanie oryginalnego deseru - żelek z marchewki. Pod okiem mistrzyni wykonaliśmy także tartę cytrynową. Gospodyni przygotowała dla nas ponadto atrakcyjny konkurs składania deserów restauracyjnych z nagrodami. Zwyciężyły dwie Pauliny: Paulina Kaczmarek i Paulina Przyziółkowska – opisuje nauczycielka. 

Oczywiście uczestnicy warsztatów posmakowali także deserów przygotowanych przez Monikę Ignaciuk.  Jak zgodnie potwierdzają, były obłędne.
 

(krzan)
fot. nadesłane

Słodkie warsztaty w stolicy komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się