Nasze zdrowie zależy od żywienia. To znane powiedzenie znalazło odpowiedź na kulinarnym pikniku, który się odbył w naszym mieście
Regionalna Inicjatywa Sportowo-Edukacyjna wraz z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Golubiu-Dobrzyniu i Zespołem Szkół Miejskich od marca do czerwca br. realizowała projekt pt. „Gotuj międzypokoleniowo – jedz i żyj zdrowo”. W ramach tego przedsięwzięcia Piotr Zwarycz i Agnieszka Łazicka prowadzili szereg wykładów i warsztatów na temat zdrowego odżywiania.
W zajęciach uczestniczyły dzieci i młodzież ze szkół miejskich, ich rodzice oraz seniorzy z UTW. Punktem kulminacyjnym projektu był właśnie Kulinarny Piknik Międzypokoleniowy, który odbył się w ostatnią sobotę. Spotkanie kulinarne otworzyła główna koordynatorka UTW Janina Tuszyńska wspólnie z burmistrzem Mariuszem Piątkowskim. Na piknik Piotr Zwarycz przyjechał wraz z grupą wolontariuszy, którzy z uczestnikami spotkania przygotowali zdrowe wegańskie pożywienie. Można było posmakować zdrowego pasztetu, humusu ze świeżym chlebem, spaghetti z marchwią czy też kaszotto z warzywami.
– Sporządzane pożywienie na naszym pikniku jest pożywieniem typowo wegańskim, czyli takim gdzie nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego – mówi Piotr Zwarycz. – Pożywienie to oprócz tego, że jest smaczne, ma również odpowiednią kaloryczność niezbędną dla naszego organizmu – podkreśla Prezes Zarządu RISE.
Piknik to nie tylko wspólne gotowanie, ale również zabawy starszych z młodszymi. Uczestnicy bawili się między innymi w grę z kulami na celność rzucania. Impreza, a właściwie cały projekt, była bardzo interesująca i pokazała nam wszystkim jak możemy się zdrowo odżywiać.
Tekst i fot. (Maw)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie