Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w kowalewskim Zespole Szkół doskonalą swoje kwalifikacje nie tylko wzbogacając wiedzę teoretyczną, ale przede wszystkim poznając praktyczne tajniki swojego zawodu. Uczą się od najlepszych mistrzów kuchni. Podczas warsztatów kulinarnych w Turznie i Małym Pułkowie zgłębiali tajniki kuchni egzotycznych.
– Wyjazdy i uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to jeden z elementów projektu „Kształcenie zawodowe w powiecie golubsko-dobrzyńskim”, który realizujemy w szkole – mówi dyrektor Bogdan Oskwarek. – Taka forma nauki jest ceniona zarówno przez uczniów, jak też przez nauczycieli przedmiotów zawodowych – zaznacza dyrektor Oskwarek.
W lutym uczniowie klas gastronomicznych podpatrywali mistrzów kuchni w „Pałacu Romantycznym” w Turznie, a także w „Kuźni smaków” w Małym Pułkowie. – W Turznie młodzież uczestniczyła w warsztatach przygotowywania sushi. Zajęcia prowadził szef kuchni pan Krzysztof Kierski – mówi Marta Malinowska. – Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli możliwość nie tylko zaobserwować, ale także samodzielnie przygotować, różne typy sushi, np. nigiri, urimaki, hosomaki. Poznali ponadto wiele ciekawostek na temat zwyczajów kuchni japońskiej – dodaje nauczycielka. Kolejną fantastyczną przygodą kulinarną były warsztaty w „Kuźni smaków” w Małym Pułkowie – dodaje pani Marta. – Młodzież razem z szefem kuchni przygotowywała wyśmienite przystawki i poznawała nowe smaki, np. kawioru limonkowego, jagodowego czy porzeczkowego. Ponadto do przygotowania różnych dań uczniowie wykorzystywali ciekawe produkty, m.in. papier ryżowy czy ciasto filo - opisuje nauczycielka.
Młodzi kucharze chwalą organizowane przez szkołę i współpracujące instytucje warsztaty kulinarne. – Mogliśmy np. poznać rzadkie gatunki ryb, dowiedzieliśmy się, jak je filetować, przyprawiać, podawać itp. – mówi Piotr Szlęk z trzeciej klasy technikum. – Moim zdaniem bardzo ważne jest to, że nie tylko przyglądamy się, jak pracują doświadczeni kucharze, ale sami pod ich okiem przygotowujemy różne potrawy. Praktyka jest najlepszą formą nauki – zaznacza Piotr.
Warsztaty kulinarne pod kierunkiem lokalnych szefów kuchni to nie jedyne spotkania z najlepszymi kucharzami. Pod koniec kwietnia do Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim najprawdopodobniej zawita Karol Okrasa – znany m.in. z telewizji twórca programu „Okrasa łamie przepisy”.
(krzan)
Fot. (nadesłane)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie