Reklama

Sztuki kulinarnej uczą się od najlepszych

19/03/2019 07:49

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w kowalewskim Zespole Szkół doskonalą swoje kwalifikacje nie tylko wzbogacając wiedzę teoretyczną, ale przede wszystkim poznając praktyczne tajniki swojego zawodu. Uczą się od najlepszych mistrzów kuchni. Podczas warsztatów kulinarnych w Turznie i Małym Pułkowie zgłębiali tajniki kuchni egzotycznych.

– Wyjazdy i uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to jeden z elementów projektu „Kształcenie zawodowe w powiecie golubsko-dobrzyńskim”, który realizujemy w szkole – mówi dyrektor Bogdan Oskwarek. – Taka forma nauki jest ceniona zarówno przez uczniów, jak też przez nauczycieli przedmiotów zawodowych – zaznacza dyrektor Oskwarek.

W lutym uczniowie klas gastronomicznych podpatrywali mistrzów kuchni w „Pałacu Romantycznym” w Turznie, a także w „Kuźni smaków” w Małym Pułkowie. – W Turznie młodzież uczestniczyła w warsztatach przygotowywania sushi. Zajęcia prowadził szef kuchni pan Krzysztof Kierski – mówi Marta Malinowska. – Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli możliwość nie tylko zaobserwować, ale także samodzielnie przygotować, różne typy sushi, np. nigiri, urimaki, hosomaki. Poznali ponadto wiele ciekawostek na temat zwyczajów kuchni japońskiej – dodaje nauczycielka. Kolejną fantastyczną przygodą kulinarną były warsztaty w „Kuźni smaków” w Małym Pułkowie – dodaje pani Marta. – Młodzież razem z szefem kuchni przygotowywała wyśmienite przystawki i poznawała nowe smaki, np. kawioru limonkowego, jagodowego czy porzeczkowego. Ponadto do przygotowania różnych dań uczniowie wykorzystywali ciekawe produkty, m.in. papier ryżowy czy ciasto filo - opisuje nauczycielka.

Młodzi kucharze chwalą organizowane przez szkołę i współpracujące instytucje warsztaty kulinarne. – Mogliśmy np. poznać rzadkie gatunki ryb, dowiedzieliśmy się, jak je filetować, przyprawiać, podawać itp. – mówi Piotr Szlęk z trzeciej klasy technikum. – Moim zdaniem bardzo ważne jest to, że nie tylko przyglądamy się, jak pracują doświadczeni kucharze, ale sami pod ich okiem przygotowujemy różne potrawy. Praktyka jest najlepszą formą nauki – zaznacza Piotr.

Warsztaty kulinarne pod kierunkiem lokalnych szefów kuchni to nie jedyne spotkania z najlepszymi kucharzami. Pod koniec kwietnia do Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim najprawdopodobniej zawita Karol Okrasa – znany m.in. z telewizji twórca programu „Okrasa łamie przepisy”.

(krzan)
Fot. (nadesłane)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do