Zwycięzcami tegorocznej edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego pn. „Kurczak w domu i w szkole, nie tylko w rosole” zostali uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z kowalewskiego Zespołu Szkół. W nagrodę otrzymali dla swojej szkoły profesjonalny mikser planetarny, zaś dla siebie vouchery na warsztaty z czekolady, prowadzone przez szefa kuchni Wojciecha Grześkowiaka
Zwycięski zespół wystąpił w składzie: Joanna Leszczyńska, Aleksandra Pokora i Oliwia Słomińska. Uczennice przygotowywała Marta Malinowska.
– Główny cel tego konkursu to promocja mięsa drobiowego oraz zdrowego sposobu odżywiania się – wyjaśnia Marta Malinowska, opiekunka zwycięskiej ekipy.
Do kulinarnej rywalizacji przystąpili uczniowie, którzy kształcą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs składał się z dwóch etapów.
– Startowało sporo zespołów, więc najpierw były trzydniowe eliminacje (4, 5 i 6 grudnia), a następnie finał (8 grudnia). My uczestniczyliśmy w eliminacjach 5 grudnia i z wielką radością dowiedzieliśmy się o awansie do finału. Dało to nam możliwość zmierzenia się z najlepszymi drużynami – mówi Marta Malinowska.
Organizatorzy przygotowali dla uczestników szereg dodatkowych atrakcji. Pokazy kulinarne, ale także konkurs, były prowadzone przez znakomitych kucharzy: Krzysztofa Leśniewskiego (autora książki „ Kuchnia Pałucka”) oraz Krzysztofa Grześkowiaka. Natomiast w składzie finałowego jury była również międzynarodowa sędzina Walentyna Jałocha, znana z programu „Europa da się lubić”. Konkurs objęty był ponadto opieką Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty.
– Nasz zespół wygrał nagrodę główną dla szkoły – mikser planetarny o wartości 2,5 tys. zł. Uczennice otrzymały też nagrody indywidualne, upominki związane z gastronomią, m.in. profesjonalne syfony oraz voucher na warsztaty kulinarne – dodaje Marta Malinowska.
Organizatorami konkursu byli: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
(krzan)
fot. nadesłane
Podajemy Czytelnikom przepisy na zwycięskie potrawy. Wśród przygotowanych specjałów znalazł się m.in. drobiowy knel w trzech odsłonach. Potrzebne składniki to: filet z kurczaka (2 połówki), udka (2 szt.), jajka (2 szt.), garść włoskich orzechów, 1 cytryna, pęczek natki pietruszki, zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz do smaku, czosnek (3 ząbki), suszona śliwka (3 szt.), olej rzepakowy (2 łyżki stołowe), masło (1 łyżka), marchew (600 g), korzeń pietruszki (400 g), mąka pszenna (typ 500) ok. 2 szklanki, ciepła woda (ok. ½ szklanki), suszone pomidory i słodka papryka w proszku (1 łyżka).
Knel z orzechami w filecie z kurczaka
Aby przygotować knel, trzeba najpierw wytrybować (tj. oddzielić mięso od kości) udko, dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zblendować na gładką masę. Dodać żółtko utarte z masłem, posiekane orzechy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą z jednego białka. Filet umyć, osuszyć i w nim naciąć kieszeń. Następnie sporządzić marynatę do fileta: wymieszać w stosunku 1:1 startą skórkę z cytryny, rozdrobniony czosnek (2 ząbki), zioła prowansalskie, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sól. Tak sporządzoną marynatą natrzeć filet (również kieszeń). Następnie kieszeń napełnić sporządzonym knelem z dodatkiem śliwki pokrojonej w drobną kostkę. Przygotowany filet włożyć do naczynia żaroodpornego (natartego tłuszczem) razem z marchwią, pietruszką i cebulą (warzywa pokroić w cząstki) oraz wiórkami ze skórki z cytryny. Całość piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.
Knel inaczej
Wytrybować udko z kurczaka, mięso dwukrotnie zblendować, dodać utarte żółtko z masłem. Masę podzielić na dwie połowy. Jedną część wstawić do chłodni, a drugą połączyć z posiekanymi suszonymi pomidorami i czerwoną słodką papryką. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać ubitą pianę z połowy białka. Składniki łączyć, mieszając delikatnie łyżką stołową. Masę uformować w wałeczek i zawinąć w celulozową folię. Knel piec w temp. 170 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Knel w pierożkach
Masę z chłodni połączyć z roztartym ząbkiem czosnku i łyżką posiekanej natki pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Następnie delikatnie połączyć z pianą z ½ części białka. Z mąki, masła i wody sporządzić ciasto pierogowe. Uformować pierożki. Gotować w bulionie do momentu wypłynięcia.
Sos pietruszkowy z nutą bazylii
Potrzebne składniki – oliwa (3 łyżki), woda (3 łyżki), posiekana natka pietruszki (1 łyżka), 1 ząbek czosnku, świeża bazylia (3 listki), do smaku - cukier, sól , ocet jabłkowy, sok z cytryny.
Sposób wykonania – wszystkie składniki zblendować.
Chutney (sos) marchewkowy z odrobiną pomarańczy
Potrzebne składniki – marchew (100 g), ziemniak (50 g), cebula (50 g), filety z połówki pomarańczy, pół łyżki miodu, olej do podsmażenia (1 łyżka), gałka muszkatołowa (szczypta), sól, cukier, pieprz, ostra papryka do smaku, wino: 50 ml, bulion (100 ml).
Sposób wykonania – podsmażyć marchew, ziemniaka i cebulę. Wszystkie składniki rozdrobnić w kostkę. Całość podlać bulionem i gotować do miękkości, a następnie zblendować. Filety z pomarańczy skarmelizować miodem i zalać winem, następnie dodać do puree marchewkowego, doprawić solą, pieprzem, cukrem, gałką i papryką. Uwaga: czynności wykonywać wg kolejności zapisu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie