W niedzielę (6 listopada) na zamku w Golubiu-Dobrzyniu uroczyście otwarto Kujawsko-Pomorskiego Centrum Zielarstwa imienia Anny Wazówny. Z tej okazji odbyła się specjalna konferencja naukowa.
Uroczystego otwarcie Kujawsko-Pomorskiego Centrum Zielarstwa imienia Anny Wazówny oraz rozpoczęcia konferencji dokonali: profesor Bogusław Buszewski, Prezes Zarządu, Kujawsko-Pomorskie Centrum Naukowo-Technologiczne im. prof. Jana Czochralskiego Sp. z o.o, Stefan Borkowicz, prezes Zamku Golubskiego – Oddział PTTK im. Zygmunta Kwiatkowskiego oraz poseł Jan Krzysztof Ardanowski i wicemarszałek województwa Zbigniew Sosnowski.
Profesor Krystyna Skalicka-Woźniak z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie opowiedziała o ziołach i zielarstwie jako naturalnych lekach. Natomiast doktor habilitowana prof. UMK Magdalena Ligor z Wydziału Chemii Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Torunia przybliżyła historię wykorzystywania ziół w kuchni. O ziołach w medycynie i kosmetologii opowiedziała natomiast profesor Agnieszka Owczarczyk-Saczonek z Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
– Podczas konferencji poznaliśmy zioła nie tylko od strony kulinarnej, ale i medycznej – mówi Stefan Borkowicz, prezes Oddziału PTTK w Golubiu-Dobrzyniu. – Kto zechciał przenieść się do czasów Anny Wazówny, miał szansę zajrzeć do jej dawnego laboratorium i odkryć przepisy z Zielnika Szymona Syreniusza.
Otwarcie Kujawsko-Pomorskiego Centrum Zielarstwa imienia Anny Wazówny było możliwe dzięki współpracy z Kujawsko-Pomorskim Centrum Naukowo-Technologicznym im. prof. Jana Czochralskiego oraz samorządem województwa kujawsko-pomorskiego.
(Szyw)
Fot. Zamek Golubski
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie