Reklama

Czy żywność to problem?

12/10/2020 17:48

Kwestia wyżywienia ludzi spędza sen z oczu wielu rządzącym. Ten cały proces niełatwo jest pogodzić z wieloma niezależnymi czynnikami.

W ramach projektu „Seniorzy mają głos” realizowanego przez Regionalną Inicjatywę Sportowo-Edukacyjną w Toruniu golubscy seniorzy uczestniczyli w kolejnym wykładzie. Tym razem prowadzący wykład dr Wojciech Goszczyński z Instytutu Socjologii UMK w Toruniu przedstawił „Rewolucję na stole – społeczeństwo od kuchni żywienia”. Tytuł wydaje się być bardzo skomplikowany, a w wykładzie starano się pokazać jak żywność może rządzić człowiekiem.

– Jak nasze jedzenie wpływa na nas jako na całe społeczeństwo? – to jedno z pytań zadanych słuchaczom na wykładzie. Odpowiedź nie jest prosta. W ciągu całego cyklu życia kuchnia człowieka bardzo się zmieniała. Na początku jedzono tylko to, co można było zdobyć. Wraz z rozwojem technologii nasze apetyty się zmieniały. Tu wpływ miała możliwość przetworzenia zdobytego jedzenia jak i jego przechowywanie. To właśnie te procesy zmieniały skład naszego pożywienia. Widać tu wyraźnie, że pożywienie wpłynęło na nasze technologie, na nasze życie.

Czy spożywając zwykłą gruszkę, zastanawiamy się ile pracy, ile ludzi zaangażowało się, aby nam ją dostarczyć? Chyba nie. Właśnie ta zwykła gruszka była między innymi bohaterką wykładu. Jednak to nie wszystko z ciekawego wykładu o żywieniu.

Tekst i fot. (Maw)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do