Reklama

Nie wyrzucaj jedzenia. Zanieś do lodówki społecznej

06/09/2023 11:49

Od niedawna na terenie Kowalewa Pomorskiego została ustawiona lodówka społeczna. Jest to ogólnodostępna, przeszklona witryna chłodnicza, której ideą jest niemarnowanie jedzenia i dzielenie się posiłkami. Jak prawidłowo korzystać z lodówki społecznej?

Lodówka społeczna została stworzona z inicjatywy radnego Rady Miejskiej w Kowalewie Pomorskim Michala Klafczyńskiego. Od 23 sierpnia 2023 r. stoi przy Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury przy ul. Plac Wolności 13 (od strony Górki Zamkowej). W jaki sposób funkcjonuje tego typu lodówka?

– Zasada działania lodówki społecznej polega na tym, że każdy może dzielić się z każdym. Nie istnieją żadne podziały, nikt nie ocenia, nie wydaje bonów czy kuponów, nie trzeba wypełniać żadnych formularzy i nikt nie sprawdza dochodów. Wystarczy przyjść i włożyć coś do lodówki lub przyjść i poczęstować się jej zawartością – informuje MGOPS Kowalewo Pomorskie.

Zatem jedzenie z lodówki społecznej może brać każdy, kto tego potrzebuje. Tak samo każdy z nas może pozostawić tam żywność. Ważne jest jednak, aby produkty umieszczane w lodówce społecznej nie posiadały jakichkolwiek oznak zepsucia w postaci nadgnicia, pleśni czy nietypowego zapachu (powinny być to produkty, które osoba dzieląca się sama mogłaby i chciałaby zjeść). Należy także pamiętać o szczelnym zapakowaniu produktów i potraw. Ponadto jeżeli wkładamy produkty przygotowane samodzielnie w domu, powinniśmy dodać opis ich zawartości wraz z datą przygotowania potrawy.

Do lodówki społecznej można przynosić:

1. produkty, które sami moglibyśmy zjeść,
2. produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”,
3. produkty zapakowane lub w pojemnikach,
4. wyroby własne, takie jak ciasta lub zupy, wymagają one jednak starannego i szczelnego zapakowania z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
5. produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu,
6. produkty, które wymagają schłodzenia należy dostarczyć w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od +2 do 8oC” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. Będą to między innymi: sałatki, ciasta na zimno, ze śmietaną lub innym podatnym za zepsucie nadzieniem.

Tych produktów nie należy zostawiać w lodówce społecznej:

1. surowe mięso,
2. produkty zawierające surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy, itp.,
3. wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi),
4. otwartych puszek czy słoików z przetworami lub konserwami,
5. produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min,
6. produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia „należy spożyć do”,
7. produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem,
8. produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi.

(AK), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do