
Często nęcenie porównuje się do sztuki kulinaranej. Nieprzypadkowo, bo obu dziedzinach ważny jest smak oraz zapach
Chcąc ściągnąć rybę w nasze łowisko, a ponadto zachęcić ją do brania ,możemy łowisko zanęcić. Nie jest to proste i nie polega na wrzuceniu do wody wiadra ziemniaków (co często się zdarza). Sztuka nęcenia jest trudna, bo musimy zwabić nierzadko cwaną rybę. Po pierwsze podawane danie musi być bardzo atrakcyjne dla ryb, ale nie ma ich nadto karmić. Po drugie ryb nie widzimy i nie sposób z całą pewnością stwierdzić jakie ryby przebywają w łowisku, a co najgorsze ryby nie powiedzą nam czy zanęta im smakowała. Musimy się starać przygotować możliwie najwyższej jakości zanętę. I być systematyczni. Nęcić trzeba regularnie, wtedy będą efekty.
Zanęta powierzchniowa
Jest przeznaczona do wabienia ryb żerujących przy powierzchni wody (ukleje, wzdręgi), powinna być tak skomponowana, aby po jej wrzuceniu do wody tworzyła możliwie najdłużej utrzymującą się chmurę drobinek. Nie musi mieć wysokiej wartości odżywczej, za to jej składniki muszą silnie smużyć, pracować i pachnieć. Nie powinna się zanadto kleić. Najlepsze składniki zanęt powierzchniowych to mąki (kukurydziana, maniok, ziemniaczana), mleko w proszku (w małych ilościach, bo może skleić zanętę), prażone i bardzo drobno zmielone pieczywo (bułka tarta), prażone i dobrze rozdrobnione nasiona roślin oleistych.
Lekka zanęta gruntowa
To taka zanęta, którą podaje się na dno łowiska, ale która mocno pracuje i wabi ryby żerujące w toni (płocie, krąpie, jazie, klenie, jelce itp.) Taka mieszanka powinna zawierać więcej składników lekkich niż ciężkich, sporo składników pracujących i smużących.
Ciężka zanęta gruntowa
To mieszanka przeznaczona do nęcenia ryb lubiących pobierać pokarm z dna (leszcze, liny, karpie, brzany, karasie itp.). Do niej trzeba dać więcej składników ciężkich niż lekkich. Praca i smuga nie są w tej zanęcie potrzebne, dlatego dodatek składników pracujących i smużących powinien być minimalny.
Składniki zanęty
Do składników podstawowych (bazy) możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb. Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąki kukurydziane, jęczmienne, kasze kukurydziane, manna. Składniki smużące to mleko w proszku, torf, kreda, mączka mięsno kostna. Pobudzające - to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, słonecznik mielony, arachid, coco belge (mączka z orzecha kokosowego). Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka. Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa, kakao. I dodatki - jak woda z łowiska, białe robaki, ochotka, kompościaki.
Wabiące zapachy
Ryby reagują na zapachy. Wanilia zwabi nam leszcze, krąpie, jazie, karasie i płocie. Karmel podziała na liny, karasie, leszcze, krąpie i plocie. Miód to przysmak karpi, karasia i lina. Cynamon natomiast podziała na leszcze, krąpie, karasie, karpie. Kokos możemy zastosować, by zwabić leszcze, krąpie, płocie, karasie i liny. Kozieradka dobra jest na płoć, leszcza, lina, karasia. Nostrzyk zwabi płoć, leszcza, lina, karasia. Kminek przyciągnie płocie i krąpie. Anyż jest dobry na płocie, karasie, krąpie. Kolendra natomiast zwabi nam płoć, leszcza, a koper włoski krąpie i płocie.
Przepisy na zanęty uniwersalne
Zanęta I - 1 część rozgniecionych ugotowanych ziemniaków, 1 część mąki kukurydzianej, 0.5 części robactwa najlepiej czerwonych, mogą być posiekane, 0.5 części płatków owsianych, kukurydza konserwowa lub gotowana jeśli chcemy na nią łowić, atraktor zapachowy na dany gatunek ryby jaki chcemy poławiać można też nie używać i zdać się na naturalny zapach składników. Wszystko należy wymieszać, można dodać wody jeśli zanęta jest za sucha. Znakomita mieszanka do długotrwałego nęcenia. Jeśli dno jest zarośnięte lub muliste i chcemy żeby zanęta miodemnam smużyła, składniki są podobne. Należy tylko dodać więcej mąki kukurydzianej, trochę bułki tartej i mleko w proszku.
Zanęta II - 1.5 części bułki tartej, 1 część płatków owsianych lub kukurydzianych, 0.5 części kaszy kukurydzianej, 0.5 części nasion słonecznika, można też zastąpić pszenicą, 0.2 części cukru Zanęta III - 2 części rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków, 1 część parzona kasza manna, 1 część makaron (ugotowany), 1 część ziemia z kretowiska. Ten przepis, który cechuje prostota idealnie sprawdza się na wszelkie karpiowate, zwłaszcza lina, karasia, karpia.
Tekst (mr)
Foto nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie