Reklama

Z pasji do gotowania

20/12/2016 09:06

Kolejna uczestniczka naszego plebiscytu potrafi zamienić swoją pracę i przekazywanie wiedzy w smakowitą pasję. Z jej doświadczenia i rąk wychodzą pyszne potrawy

Kolejna postać naszego plebiscytu, Kamila Krzemińska, jest mieszkanką powiatu golubsko -dobrzyńskiego. Jej rodzina jest związana z naszym powiatem od kilku pokoleń. Pani Kamila jest nauczycielem w Zespole Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu i uczy zawodu kucharz-cukiernik oraz prowadzi własną firmę cateringową w Działyniu, w której jak sama mówi wykorzystuje wiedzę teoretyczną połączoną z praktyką i pasją.
– Moja babcia śp. Edwarda Jasińska była uznaną w regionie kucharką – mówi Kamila Krzemińska. – Całe swoje życie poświęciła przygotowywaniu wesel pod kątem kulinarnym. Babci pomagała moja mama Wanda Szabucka oraz jej siostry. Na mnie przyszedł czas gdy miałam 15 lat, był to rok 1990. Razem z moją babcią, mamą i resztą rodziny chodziłam do pracy pomagać w przygotowywaniu słodkich wypieków (ciast, tortów, babek itp.) i nie tylko. Kiedyś wesela odbywały się w domach, stodołach, wiejskich remizach. Praca przy boku babci to było prawdziwe wyzwanie. Bardzo często nie było bieżącej wody, maszyn, mikserów i narzędzi. Wszystko trzeba było wykonywać ręcznie. To była prawdziwa szkoła życia.
W tym samym roku rozpoczęła naukę w Technikum Gastronomicznym w Toruniu, kończąc w 1994 roku uzyskała tytuł Technik Technolog Żywienia o specjalności Żywienie Zbiorowe z oceną celującą. W 1998 roku rozpoczęła pracę w Zespole Szkół Specjalnych Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu oraz podjęła studia na SGGW w Warszawie na wydziale Żywienie Człowieka.
– W swojej karierze miałam również możliwość prowadzenia kursów kulinarnych i carvingu dla osób dorosłych – mówi pani Kamila. – Warsztaty te poświęcone były poznaniu techniki obróbki termicznej potraw z zachowaniem jej wszystkich wartości odżywczych, nauczaniu dekoracji potraw na półmisku z zachowaniem wysokiej jakości produktów. Pełniłam również funkcję egzaminatora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Gdańsku w zawodzie kucharz małej gastronomii.
W szkole uczy praktycznej nauki zawodu: kucharz i cukiernik.
– Po niespełna 20 latach mojej pracy zawsze cieszy mnie i z satysfakcją patrzę na ucznia, który opuszcza mury szkoły z wyuczonym zawodem – dodaje nasza rozmówczyni. – Wielu z nich dzięki dobremu przygotowaniu w szkole znajduje pracę w tym zawodzie. W swoim zakładzie gastronomicznym staram przekazywać swoją pasję uczniom odbywającym praktyki szkolne. W ciągu istnienia zakładu wyuczyłam już kilkanaścioro z czego dwie uczennice są zatrudnione do chwili obecnej. To Marta Antoszewska i Patrycja Bieńkowska. Żeby w pracy zawodowej odnieść sukces wiedza teoretyczna musi być poparta praktyką. Im więcej praktyki tym sukces jest bliżej.
Pani Kamila podkreśla, że to przy babci nauczyła się całej organizacji i przebiegu imprez okolicznościowych .
– Przed śmiercią babcia powiedziała mi, że wesele zgodzone musi być zrobione – opowiada pani Kamila. – Nie miałam wyjścia musiałam już samodzielnie podjąć pracę w kuchni. I tak się zaczęła historia mojego zakładu gastronomicznego. Było to wtedy dla mnie wielkie wyzwanie, a zarazem duża odpowiedzialność. W tej chwili po tylu latach każde nowe zlecenie traktuję tak samo i przeżywam jak te pierwsze.
W swojej firmie cateringowej KamPio przygotowuje wszelkiego rodzaju uroczystości.
– Miłym doznaniem jest robienie komuś wesela, gdzie wcześniej z babcią robiło się chrzciny – dodaje ze śmiechem. – Zawód kucharza przeszłam przez wszystkie szczeble: począwszy od zmywania naczyń, podłogi, a skończywszy na zarządzaniu i marketingu. Jestem przed realizacją swojego ogromnego marzenia czyli budowy domu weselnego. Uważam to za swój sukces, który osiągnęłam dzięki swojej pasji. W zakładzie przygotowujemy nie tylko dania na ciepło, zimno, nie tylko pieczemy ciasta i torty finezyjne ale również rzeźbimy w owocach i warzywach. A specjalnością zakładu jest karkówka pieczona karmelizowaną cebulką. Używam prostych i tradycyjnych przepisów i zawsze wysokiej jakości produktów oraz  polskich mięs. Uważam, że tylko takie oddają smak polskich potraw.
Kamila Krzemińska jest kolejną uczestniczką naszego plebiscytu, a tydzień poznamy kolarza Pawła Słomskiego. Po przedstawieniu wszystkich uczestników przypomnimy ich pasje i rozpoczniemy głosowanie za pomocą kuponów.

(nał)
fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do