W minioną niedzielę 24 listopada Koło Gospodyń Wiejskich w Sokołowie zorganizowało spotkanie integracyjne dla KGW z terenu Gminy Golub-Dobrzyń.
Głównym punktem spotkania był konkurs kulinarny pt.” Dynia-Królowa jesiennego stołu” na słodko lub wytrawnie. Wśród dyniowych potraw znalazły się m. in. słodkie wypieki, przetwory, pasztety.
Umiejętności kulinarne, pomysłowość i oryginalna prezentacja przygotowanych potraw sprawiły, że wybór nie był łatwy. Potrawy z dyni zgłoszone do konkursu były oceniane przez komisję w składzie: Michał von Ossowski – Kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych KOWR OT Bydgoszcz, Anna Gembicka – poseł na Sejm RP i Magdalena Powroźnik – Pracownik KOWR OT Bydgoszcz.
Jak się okazało, najbardziej w smaki jurorów trafiło ciasto piernikowe z dżemem ananasowo-dyniowym i kremem z dyni hakkaido, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Białkowa. Drugie miejsce komisja konkursowa przyznała Kołu Gospodyń Wiejskich z Podzamku Golubskiego za chleb dyniowy z dżemem dyniowym, natomiast trzecie – Kołu Gospodyń Wiejskich z Węgierska za poduszki dyniowe na liściach sałaty. Nagrody za zwycięskie potrawy ufundowane były przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Oprócz udziału w konkursie i degustacji potraw uczestnicy spotkania mieli okazję wysłuchać ciekawych wykładów. O sposobach na niemarnowanie żywności opowiadała blogerka Justyna Biesiada z circularkitchen.pl; a następnie Jolanta Kwiecień przybliżyła temat asertywności kobiet.
Swojskim dopełnieniem integracji był koncert fortepianowy Bartłomieja Kozłowskiego z Ośrodka Chopinowskiego w Szafarni.
– Dzisiejszym dzień to wielkie wyzwanie dla KGW Sokołowo, czy się wszystko udało? Myślę, że tak. Dziękujemy wszystkim za wsparcie, za słowa uznania – mówi Dominika Sławińska-Stogowska, przewodnicząca KGW Sokołowo.
Przewodnicząca KGW Sokołowo dziękowała również sponsorom, bez pomocy których spotkanie nie mogłoby się odbyć w takiej formie.
Tekst i fot. (GM)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie