Mimo suszy pszczelarze z regionu kujawsko-pomorskiego nie narzekają na tegoroczne zbiory miodu. Z produkcji miodu zadowoleni są również hodowcy skupieni w Rejonowym Kole Pszczelarzy w Golubiu-Dobrzyniu
– Tegoroczne zbiory miodu możemy uznać za udane – podkreśla Franciszek Puchałka, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Golubiu–Dobrzyniu. – Większość roślin nektaruje w czasie wysokiej temperatury. Tylko nieliczne, np. lipa, wymagają wilgoci. Ostatnie lata nie były udane, jednak w tym roku nie możemy narzekać na produkcję miodu.
Pszczoły wytwarzają dwa rodzaj miodów: nektarowy oraz spadziowy. – Miody nektarowe powstają z nektaru, słodkiego, pachnącego płynu wydzielanego przez kwiaty, który pszczoły zbierają i w wolu przenoszą do ula, gdzie przez kilkanaście dni przetwarzany jest na miód – opowiada prezes koła pszczelarzy. – Źródłem miodów spadziowych są natomiast wydzieliny takich owadów jak czerwce, miodunki, a najczęściej określone gatunki mszyc. Te pasożytnicze owady, w nie do końca jeszcze zbadanych warunkach klimatycznych, mnożą się masowo. Pasożytują na niektórych drzewach liściastych lub iglastych i aparatem gębowym nakłuwają miękkie części drzew, wysysają z nich sok, z którego trawią tylko białko, a resztę, w postaci lepkiej, pachnącej cieczy, wydzielają. Pszczoły znoszą ten płyn do ula i przerabiają na miód nazywany spadziowym.
Pierwsze miody pszczoły zaczęły już produkować w kwietniu. Sezon trwa do końca lipca. Obecnie owady zbierają nektar między innymi z kwitnących wrzosów i nawłoci. W naszym powiecie miód przede wszystkim produkuje się w czasie kwitnienia drzew owocowych oraz rzepaku i lipy.
– W ciągu ostatnich lat pszczoły nie miały się najlepiej. Jest to spowodowane kilkoma kwestiami – wyjaśnia Franciszek Puchałka. – Po pierwsze, obecnie wiele roślin rolniczych, np. niektóry odmiany rzepaku to rośliny samozapylające. Nie potrzebują więc pszczół. Ponadto używanie środków ochrony roślin także zmniejszyło liczbę owadów w przyrodzie. Zabrzmi to może dziwnie, ale dziś pszczoły lepiej mają się w mieście niż na wsi.
W zależności od rodzaju nektaru, gatunku kwiatów lub też rodzaju spadzi, miód może być wielokwiatowy lub wielospadziowy. Miód z nektaru wielu kwiatów nazywamy miodem wielokwiatowym. Wytworzony z nektaru jednego gatunku roślin może być na przykład miodem rzepakowym, akacjowym, gryczanym, faceliowym, wrzosowym, lipowym itd. Takie miody nazywamy miodami odmianowymi. Wśród miodów wielokwiatowych wyróżniamy miody wczesnowiosenne, wiosenne, letnie i późnoletnie. Są też miody leśne, łąkowe i takie, które pszczoły wytwarzają z polnych kwiatów.
(Szyw), fot. Internet
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie