Reklama

Rzepak rośnie w siłę

09/04/2018 11:19

Śruta rzepakowa jest promowana w kraju jako przeciwwaga dla śruty sojowej. Na korzyść tej pierwszej przemawia przede wszystkim cena. W ubiegłym roku wyprodukowano rekordową ilość pasz rzepakowych

O 60 tys. ton w stosunku do 2016 roku wzrosła produkcja pasz rzepakowych w firmach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju. W 2017 roku na rynek trafiło 1,5 mln ton tego typu pasz. Prawie 600 tys. ton powędrowało na eksport. Obecnie trwają prace nad wprowadzeniem kampanii edukacyjno-informacyjnej pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ma ona zachęcać rolników do stosowania pasz białkowych z rzepaku. 

Polska ma ogromny potencjał produkcji pasz rzepakowych. Co roku uprawia się niemal 900 tys. hektarów rzepaku. Jednocześnie zapotrzebowanie na pasze jest tak duże, że gdyby wszyscy hodowcy przerzucili się na śrutę rzepakową, to cała polska produkcja mogłaby nie wystarczyć.

Obecnie rolnicy mają większe zaufanie do śruty sojowej. Stanowi ona połowę wszystkich pasz wysokobiałkowych w Polsce. Prawdopodobnie pozostanie głównym komponentem żywienia do 1 stycznia 2024 roku. To wtedy planowane jest wejście w życie projektu zakazującego stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem GMO.  
 

(pw)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Golub-cgd.pl




Reklama
Wróć do